Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σημαντική ανακάλυψη για την αιτία της δυσλεξίας

19/10/2017 2:10:39 μμ
Μπορεί να οδηγήσει και στη θεραπεία της!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στη φυσιολογία των ματιών μπορεί να οφείλεται τελικά η δυσλεξία, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ρεν της Γαλλίας, υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει και στη θεραπεία αυτής της μαθησιακής δυσκολίας!


Σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, οι κυτταρικοί υποδοχείς του φωτός έχουν πανομοιότυπη διάταξη και στα δύο μάτια στους δυσλεκτικούς, ενώ στους υπόλοιπους ανθρώπους τα κύτταρα αυτά της όρασης είναι ασυμμετρικά, δηλαδή διαφέρουν στα δύο μάτια.


Η ασυμμετρία συμβάλλει ώστε ο εγκέφαλος να δημιουργεί μια ενιαία εικόνα από αυτό που βλέπουν τα δύο μάτια, ενώ αντίθετα η συμμετρία στους δυσλεκτικούς συνεπάγεται ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί δύο εικόνες! Η πρώτη δημιουργείται στο ένα ημισφαίριο και η δεύτερη δημιουργείται, μετά από περίπου 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου, στο άλλο ημισφαίριο και είναι κατοπτρική της πρώτης. Έτσι εξηγείται γιατί τα άτομα με δυσλεξία συχνά μπερδεύουν το Ε με το 3, το 6 με το 9, το b με το d κ.ο.κ.


Οι ειδικοί εξηγούν ότι όπως έχουμε κυρίαρχο χέρι (δεξιόχειρες και αριστερόχειρες), έτσι έχουμε και κυρίαρχο μάτι, την εκδοχή του οποίου επιλέγει ο εγκέφαλος, όταν καταγράφει τις δύο ελαφρώς διαφορετικές εικόνες του ίδιου αντικειμένου από τα 2 μάτια.


Τα άτομα με δυσλεξία, λόγω της συμμετρικής διάταξης στους κυτταρικούς υποδοχείς και συγκεκριμένα στα «κωνία» (υπάρχουν και τα ραβδία), δεν έχουν κυρίαρχο μάτι, άρα ο εγκέφαλος μπερδεύεται από τις 2 εικόνες που έχει να επεξεργαστεί.

Θεραπευτική τεχνική

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λάμπα LED που αναβόσβηνε τόσο γρήγορα, ώστε να μην είναι ορατή στο γυμνό μάτι. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι τη χρονική υστέρηση δημιουργίας της δεύτερης εικόνας (σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά από την πρώτη), κατάφεραν να «σβήσουν» τη δεύτερη εικόνα από τον εγκέφαλο των ατόμων με δυσλεξία, την ώρα που αυτοί διάβαζαν. Τα αρχικά πειράματα είχαν θετικά αποτελέσματα, σε βαθμό που οι συμμετέχοντες την ονόμασαν «μαγική λάμπα».


Το επόμενο βήμα είναι περισσότερες κλινικές δοκιμές, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι αυτή η θεραπευτική τεχνική έχει αξιόπιστα αποτελέσματα.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society.

Πληροφορίες από health.in.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σοφία Παπανικολάου, Επιμελήτρια Παιδίατρος στο Metropolitan Hospital
Γράφει ο Δημήτρης Μητρομάρας Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Διευθυντής της Ε’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Metropolitan General






Σχετικά άρθρα

Έτοιμες οι φαρμακευτικές για την πιθανή έξαρση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
Εμβόλια και θεραπείες είναι έτοιμα για κυκλοφορία
FDA: Ενέκρινε καινοτόμο αναλγητικό της Vertex
Είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων
Η κατάλληλη φροντίδα σε πόνο και ερεθισμό του λαιμού
Από το Medical Information Department – Farmasyn
ΕΜΑ: Οκτώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας