Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: Ζητά την άμεση αναθεώρηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία

11/10/2024 12:12:30 πμ
Με επείγουσα έκκλησή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αμεση συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη ζητά ο ΣΦΕΕ, μετά την ενημέρωση των εταιρειών για το νοσοκομειακό clawback του 2023, καθώς ο κίνδυνος για τη διακοπή κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων είναι ορατός.


«Οι υποχρεωτικές επιστροφές για τη μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%», αναφέρει ο ΣΦΕΕ και επισημαίνει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μητρικές εταιρείες να αποφασίσουν ότι η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων στο νοσοκομείο δεν είναι πλέον βιώσιμη». Υπενθυμίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι έχει δεσμευτεί -τόσο προεκλογικά όσο και πριν από 6 μήνες στη συνάντησή του με τους Προέδρους της Παγκόσμιας Φαρμακοβιομηχανίας- για την έμπρακτη στήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως το ύψος των επιστροφών είναι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα και καταδεικνύει τη διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου.


«Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναξιολογηθεί άμεσα ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός, τόσο για το 2023 όσο και για το 2024, που βαίνει χειρότερο, με πρόσθετα κονδύλια, και όχι με τη μεταφορά του βάρους από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές, η αποχώρηση πολλών προϊόντων ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών από τη χώρα είναι προ των πυλών. Η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες», τονίζει ο ΣΦΕΕ, θέτοντας το ακόλουθο εύλογο ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν ένα φάρμακο που τιμολογείται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, χωρίς ποτέ να αυξηθεί η τιμή του, να θεωρείται οικονομικά βιώσιμο όταν επιστρέφει το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών του; Η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν όλα αυτά τα φάρμακα να συνεχίσουν να διατίθενται στην Ελλάδα;».

PIF: Λιγότερες από 2 στις 10 καινοτόμες θεραπείες καλύπτονται από το κράτος

Στο ίδιο κλίμα οι 26 φαρμακευτικές εταιρείες μέλη του PhARMA Innovation Forum (PIF) δηλώνουν ότι η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι το ποσοστό του 83% ξεπερνά και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. «Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πλέον καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται για θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου είναι κρίσιμες και αναγκαίες. 


Οι επιπτώσεις του αδιεξόδου του 83% είναι ήδη παρούσες. Η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες τίθεται σε κίνδυνο, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία», σημειώνουν τα μέλη του. «Αυτή η εξέλιξη αποτελεί σαφής ένδειξη της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για το φάρμακο στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Το PhARMA Innovation Forum διαχρονικά επισημαίνει το αυτονόητο. Το πληθωριστικό μέτρο του clawback νομοτελειακά οδηγεί σε δραματική μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα. Το κράτος έχει την υποχρέωση να αναλάβει, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, την ευθύνη της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακό τους», σημείωσε η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος του PIF.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις προς τις εταιρείες από τον HMVO και τον ΕΟΦ






Σχετικά άρθρα

Έκθεση Headway της Angelini Pharma για την αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία
Μπορεί να εξασφαλίσει μείωση δαπανών άνω των 122 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη
Αλλάζουν οι συσκευασίες των φαρμάκων σε 4 μήνες
Συστάσεις προς τις εταιρείες από τον HMVO και τον ΕΟΦ