Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: «Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί επαρκώς»

18/7/2012
1,6 δισ. τα χρέη των ταμείων και νοσοκομείων στη φαρμακοβιομηχανία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δελτίο Τύπου του ΣΦΕΕ, με αφορμή την εκδήλωση Pharma & Health Conference 2012:


"Αθήνα, 18/7/2012


«Η φαρμακευτική δαπάνη δεν υπερβαίνει το όριο που έχει τεθεί για το 2012» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ.Κωνσταντίνος Φρουζής, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση Pharma & Health Conference.


«Αντιθέτως, είναι μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια», ανάφερε, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε πάντα εμείς την όποια υστέρηση εσόδων του κράτους και την αδυναμία της πολιτείας να τα εισπράττει. Δεν είναι λογικό να ζητείται η εφαρμογή του clawback, τη στιγμή μάλιστα που ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον υπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης».


Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης να είναι από μια πηγή και να μην υπολογίζονται κάθε φορά με διαφορετικά δεδομένα. Τόνισε ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, μόνο για το 2012, ανέρχονται σε 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών που έχουν τα Ταμεία και τα δημόσια Νοσοκομεία, αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.


Η δυσμενής αυτή κατάσταση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επιδεινώνεται περαιτέρω από το «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν δοθεί, έναντι χρεών παλαιότερων ετών. Η δε ζημία από το «κούρεμα» αυτό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Ο κύριος Φρουζής επισήμανε ότι «η φαρμακοβιομηχανία θέλει να είναι σύμμαχος της πολιτείας στην προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και αυτό έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση της. Οφείλει όμως και η πολιτεία να σεβαστεί τη φαρμακοβιομηχανία κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι αυτονόητο αν αναλογιστούμε τα συσσωρευμένα χρέη που έχουν δημιουργηθεί και όλα τα δυσμενή και μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία σε βάρος του φαρμάκου».


Ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι το κράτος δείχνει ολιγωρία στην εφαρμογή καίριων δομικών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία και στο φάρμακο ειδικότερα. Η αδυναμία της πολιτείας να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άρα τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την οδηγεί σε άδικα μέτρα, όπως οι οριζόντιες μειώσεις τιμών.


Παρέθεσε, δε, στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί επαρκώς και πως σειρά πρέπει να λάβουν άλλες δαπάνες Υγείας, οι οποίες βρίσκονται στο απυρόβλητο.


Από το 2009 η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 43%, φτάνοντας κάτω από 3 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για φάρμακα, ωστόσο, αποτελεί το 15% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία.


Η πολιτεία εξαντλεί τα μέτρα της στο 15% της δαπάνης και δεν αγγίζει το 85%. Το 2009, τα δημόσια νοσοκομεία δαπάνησαν 1,3 δισ. ευρώ για φάρμακα και 1,6 δισ. για λοιπές προμήθειες. Το 2011, το ποσό που διέθεσαν για φάρμακα ήταν σημαντικά μειωμένο (832 εκατομμύρια ευρώ) και το ποσό για λοιπές προμήθειες αυξημένο (1,61 δισ.).


«Μειώνοντας λοιπόν τη δαπάνη για τις λοιπές προμήθειες των νοσοκομείων στα επίπεδα του φαρμάκου», ανέφερε, «εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομήσει στα νοσοκομεία 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2012-13».


Ο κ. Φρουζής, υπογράμμισε ότι οι ασθενείς έχουν πληγεί περισσότερο από όλους και κάλεσε την πολιτεία να αναλογιστεί την επίπτωση των μέτρων στην ποιότητα της περίθαλψης.


Σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης του δελτίου τιμών, ο κ. Φρουζής επεσήμανε πως το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί η πολιτεία να βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια προκειμένου να επιτρέψει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ποιος μπορεί να κοιτάξει στα μάτια έναν ασθενή με μεταστατικό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου και να του πει ότι δεν έχει στη διάθεσή του φάρμακο το οποίο μπορεί να του σώσει τη ζωή λόγω προεκλογικής περιόδου ή επειδή δεν πρέπει να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη»;


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, οι Έλληνες ασθενείς έχουν δικαίωμα σε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρίες σε ένα σταθερό περιβάλλον επιχειρηματικότητας. Για να είναι η πολιτεία συνεπής σε αυτή την προσδοκία τους, πρέπει να επιλύσει μία σειρά από επείγοντα θέματα, μεταξύ των οποίων είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Ο κύριος Φρουζής ξεκαθάρισε ότι το φάρμακο, δημιουργήθηκε για να ζώσει ζωές αλλά και για να μειώνει τις δαπάνες υγείας στο σύνολό τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τεχνηέντως, καλλιεργείται η ακριβώς αντίθετη εντύπωση ότι δηλαδή το φάρμακο είναι δαπάνη και αυτό αντίκειται σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τεκμηριώσεις των ειδικών.


Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ παρουσίασε, τέλος, μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρηματοδότησης του συστήματος, κάνοντας λόγο για ένα «σύμφωνο σταθερότητας για τη διετία 2012 – 2014». Πρότεινε να προχωρήσει η ηλεκτρονική μηχανοργάνωση του συστήματος, για να υπάρξει διαφάνεια και βιώσιμος εξορθολογισμός των πόρων, ενώ ζήτησε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, συμφωνώντας σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο αυτορρύθμισης του κλάδου.


«Με απλά λόγια, οι εταιρείες δέχονται να μειώσουν τα έξοδα προώθησης, θα δεχτούν αυστηρότερο πλαίσιο συμμετοχής στα συνέδρια, τις επιστημονικές εκδηλώσεις, τις δωρεές, την επικοινωνία με τους επαγγελματίες Υγείας, τις έρευνες αγοράς και τις κλινικές έρευνες».


Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη συνεισφορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, και ειδικότερα στην προσφορά δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, στην απόδοση στο κράτος πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, και την επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τόπο, καθώς στην Ελλάδα, παράγονται φάρμακα τα οποία εξάγονται σε 100 χώρες του κόσμου και διεξάγονται πάνω από 350 παρεμβατικές κλινικές μελέτες".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Food Drive της ΠΕΦ και Μαζί για το Παιδί
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά
ELPEN: Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση για την ομάδα iGEM Πάτρας
Γεμίζει περηφάνια την εταιρεία που την υποστήριξε ενεργά