Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σε πρωτεΐνη μπορεί να οφείλονται αλλεργικές αντιδράσεις από φάρμακα

19/12/2014 10:56:40 πμ
Έρευνα σε ποντίκια χωρίς τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη έδειξε ότι αυτά δεν εμφάνισαν αλλεργίες μετά τη λήψη φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα και στις ενέσεις θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, υποδεικνύει νέα έρευνα σε ποντίκια. Η πρωτεΐνη MRGPRB2 μπορεί ενδεχομένως να είναι υπεύθυνη για τον κνησμό, το οίδημα και τα εκζέματα που εμφανίζουν άνθρωποι όταν λαμβάνουν διάφορα φάρμακα, αντιδράσεις οι οποίες μπορεί να ωθήσουν τους ασθενείς να διακόψουν την αγωγή τους.

Ερευνητές του Johns Hopkins University στο Maryland και του University of Alberta ανακοινώνουν στο περιοδικό «Nature» ότι διερευνούν τρόπους να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη ώστε να μειωθούν έτσι οι παρενέργειες.


Οι επιστήμονες εστίασαν στις αντιδράσεις που προκαλούνται από φάρμακα που συνταγογραφούνται για διάφορες παθήσεις, από το διαβήτη έως τον ιό HIV. Οι αντιδράσεις εμφανίζονται επίσης μετά από ορισμένες αγωγές με αντιβιοτικά ή αντικαρκινικά και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, από ερυθρότητα έως εξανθήματα.

Μετά από πειράματα σε ποντίκια που είτε είχαν είτε δεν είχαν την πρωτεΐνη MRGPRB2 στα κύτταρά τους, διαπιστώθηκε ότι εκείνα που δεν είχαν την πρωτεΐνη, δεν εμφάνισαν ερυθρότητα, εξάνθημα ή οίδημα, μετά τη λήψη φαρμάκων που είναι γνωστό πως προκαλούν αντιδράσεις. Επίσης μειώθηκαν οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό, στοιχεία δυνητικά επικίνδυνων αντιδράσεων.


Ο Dr Benjamin McNeil, του John Hopkins University School of Medicine δήλωσε ότι καθώς όλα τα φάρμακα διεγείρουν έναν υποδοχέα, αυτός καθίσταται ελκυστικός στόχος για το φάρμακο. Θα μπορούσε λοιπόν να αναπτυχθεί ένα νέο φάρμακο που θα μπλόκαρε τον υποδοχέα πρωτεΐνης και έτσι να μείωνε τις αλλεργικές αντιδράσεις στους ασθενείς.

Επιστήμονες τώρα διερευνούν αν η ίδια πρωτεΐνη θα μπορούσε να ευθύνεται για ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή.


 

ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επιθυμούν να διαχειρίζεται ο φαρμακοποιός λοιμώξεις του αναπνευστικού και δερματικές παθήσεις






Σχετικά άρθρα

Becton Dickinson: Επιτυχημένο το εκπαιδευτικό masterclass GreCova 2025
Για τις βέλτιστες πρακτικές και τις τελευταίες εξελίξεις στην αγγειακή προσπέλαση
Π.Ο.Υ.: Ο τομέας της υγείας απειλείται συχνά από κυβερνοεπιθέσεις
Ο οργανισμός εξέδωσε οδηγό προστασίας της ψηφιακής υγείας
Π.Ο.Υ.: Αύξηση κατά 10% της παιδικής φυματίωσης στην Ευρώπη
Ο Οργανισμός μαζί με το ECDC καλούν για άμεσα μέτρα
Eurostat: Οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερα χρόνια από ποτέ
Το προσδόκιμο ζωής έφτασε το 2023 την ηλικία-ρεκόρ των 81,4 ετών