Η βιταμίνη D λέγεται και βιταμίνη του ήλιου, καθώς ο οργανισμός τη συνθέτει όταν το σώμα εκτίθεται στο ηλιακό φως. Αυτό είναι ευρέως γνωστό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι πόση ώρα χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη, ώστε να γνωρίζουμε πόση ώρα ηλιοθεραπείας είναι ωφέλιμη για την υγεία…
Την απάντηση δίνουν επιστήμονες από την Ισπανία και συγκεκριμένα η Ερευνητική Ομάδα Ηλιακής Ακτινοβολίας (SRRG) του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Βαλένθιας, η οποία υπολόγισε τους χρόνους έκθεσης που απαιτούνται ώστε να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D, αλλά να μην προκληθεί ηλιακό έγκαυμα!
Σύμφωνα με τα πορίσματά τους (κατά μέσο όρο) και σε άτομα με φωτότυπο ΙΙΙ (σχετικά σκούρο δέρμα που μαυρίζει εύκολα):
- 10-20 λεπτά στον ήλιο/ημέρα τις περιόδους μεγάλης ηλιοφάνειας (άνοιξη και καλοκαίρι).
- 2 ώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου, όταν μειώνεται η ηλιοφάνεια.
Οι χρόνοι όμως αυτοί διαφοροποιούνται ανάλογα με το φωτότυπο, την υπερβολική ή μη ηλιοφάνεια κάποιες μέρες του χρόνου, τα υφάσματα των ρούχων και άλλους παράγοντες, αλλά κυρίως την έκταση του δέρματος που μένει εκτεθειμένο στον ήλιο κάθε εποχή: Με το 10% του σώματος εκτεθειμένο στον ήλιο τον Ιανουάριο, θα χρειάζονταν 130 λεπτά για να συντεθεί η βιταμίνη, τον Απρίλιο με εκτεθειμένο το 25% του σώματός του 11 λεπτά, τον Ιούλιο μόλις 7 λεπτά και τον Οκτώβριο 31 λεπτά.
Εγκαύματα
Η ίδια επιστημονική ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της μελετώντας το χρόνο στον οποίο προκαλείται το έγκαυμα σε άτομα φωτότυπου ΙΙΙ, αναλύοντας τα επίπεδα της UV το μεσημέρι (12.30 - 13.30) για 4 μήνες κάθε χρόνο, έναν για κάθε εποχή, από το 2003 έως το 2010. Όπως διαπίστωσαν, τον Ιούλιο ένας άνθρωπος με φωτότυπο δέρματος ΙΙΙ δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο για πάνω από 29 λεπτά, αλλά τον Ιανουάριο δεν θα υποστεί έγκαυμα πριν από τα 150 λεπτά.
Ανεπάρκεια βιταμίνης D σε χώρες με ηλιοφάνεια
Αφορμή για τη μελέτη αποτέλεσε η διαπίστωση από έρευνες ότι στην Ισπανία, παρότι υπάρχουν πολλές ώρες ηλιοφάνειας σχεδόν καθημερινά, μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια βιταμίνης D, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα.
Καθώς όμως η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία μας (επιδρά στα οστά, προλαμβάνει παθήσεις όπως την οστεοπόρωση και τη ραχίτιδα, ενισχύει το ανοσοποιητικό), καλό είναι να μην αμελούμε να τη λαμβάνουμε και με την έκθεση στον ήλιο (στην κατάλληλη διάρκεια και όχι παραπάνω) και μέσω της διατροφής (καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα).
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science of the Total Environment.