Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Σε παγκόσμια δύναμη εξελίσσεται η φαρμακοβιομηχανία της Ινδίας

7/5/2008
Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο πωλήσεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μεταξύ των ετών 1996 και 2006 οι ονομαστικές πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στην Ινδία διευρύνθηκαν κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου συνολικά.

Οι αυξημένες πωλήσεις αποδίδονται κυρίως στη μεγάλη αριθμητική ανάπτυξη του πληθυσμού, στην αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων ατόμων και στην οικονομική βελτίωση των εισοδημάτων μιας ολοένα διευρυνόμενης μεσαίας τάξης.

Το χαμηλό κόστος παραγωγής φαρμάκων και η πληθώρα εξειδικευμένων νέων επιστημόνων συμβάλλουν επίσης.

Η πρόσφατη ανάπτυξη της βιομηχανίας φαρμάκου της Ινδίας αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της τάσης της να αποτελέσει μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις στο χώρο αυτό κατά τα προσεχή έτη. Αυτό αναφέρει σε σχετική μελέτη της η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι μαζί με τη βιομηχανία φαρμάκου της Κίνας, η ινδική αγορά φαρμάκου παρουσιάζει αυτή τη στιγμή έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδεικνύοντας έντονη δραστηριότητα τόσο σε επίπεδο παραγωγής φαρμάκων όσο και κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ετών 1996 και 2006 οι ονομαστικές πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στην Ινδία διευρύνθηκαν κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου συνολικά (9% αύξηση ανά έτος έναντι του 7% ανά έτος για την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία). Μεγαλύτερη ζήτηση είχαν φάρμακα έναντι μολυσματικών παθήσεων, παυσίπονα και φάρμακα έναντι καρδιοαγγειακών νοσημάτων, ενώ μειωμένη ζήτηση είχαν φάρμακα για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «νοσημάτων του Δυτικού Κόσμου», όπως ο διαβήτης, το άσθμα και η κατάθλιψη, και επίσης τα «lifestyle» φάρμακα (κατά της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της στυτικής δυσλειτουργίας), καλλυντικά φάρμακα (π.χ. αντιρυτιδικά) κτλ.

Οι αυξημένες πωλήσεις αποδίδονται κυρίως στη μεγάλη αριθμητική ανάπτυξη του πληθυσμού, στην αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων ατόμων και στην οικονομική βελτίωση των εισοδημάτων μιας ολοένα διευρυνόμενης μεσαίας τάξης.

Παράλληλα, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων από την Ινδία υπερβαίνουν τις εισαγωγές (πρωτότυπα φάρμακα και αντίγραφα φαρμάκων). Μάλιστα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια η αξία των εξαγωγών διευρύνθηκε από τα 370 εκατ. € στα 2 δισ. €, γνωρίζοντας ρυθμό αύξησης της τάξης του 32% το 2006 (διπλάσιο από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης για το 1996). Ο ρυθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή η ινδική φαρμακοβιομηχανία, η οποία αριθμεί 20.000 πιστοποιημένες επιχειρήσεις και απασχολεί 500.000 εργατικό προσωπικό, κατέχει την 4η θέση στην ασιατική αγορά φαρμάκου (1η δύναμη αποτελεί η Ιαπωνία, 2η έρχεται η Κίνα, 3η η Ν. Κορέα, ενώ 5η έρχεται η Σιγκαπούρη). Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ινδία συγκαταλέγεται στη 12η θέση (2% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου). Σε αυτό έχουν συμβάλλει μεταξύ άλλων το χαμηλό κόστος παραγωγής φαρμάκων και η πληθώρα εξειδικευμένων νέων επιστημόνων (κάθε χρόνο αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια της Ινδίας περίπου 115.000 χημικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να μη μεταναστεύσουν σε δυτικές χώρες, αλλά να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στη χώρα τους).

Ωστόσο υπάρχουν και περιοριστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της ινδικής φαρμακευτικής αγοράς και αυτοί αφορούν πρωταρχικά την έλλειψη υποδομών, κυρίως με τη μορφή ενός επαρκούς συστήματος μεταφορών και παροχής ενέργειας. Για το λόγο αυτό οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά τη σημαντική ανάπτυξή της, η βιομηχανία φαρμάκου της Ινδίας θα μείνει σχετικά «πίσω» σε σύγκριση με τις άλλες ασιατικές «δυνάμεις» στο χώρο αυτό, οι οποίες αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ & UBITECH: Αναπτύσσουν έναν προηγμένο ψηφιακό βοηθό
Προσαρμοσμένο στους υπαλλήλους της φαρμακοβιομηχανίας
DEMO: Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με το Γ.Ν. Ευαγγελισμός
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Διοργάνωσε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση σε συνεργασία με τη Win Medica
Novartis: Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον δείκτη Access to Medicine για το 2024
Οι δράσεις για την ελονοσία, η πρόσβαση στα φάρμακα και το επιχειρηματικό της μοντέλο οι λόγοι της επιβράβευσης