Μετά τις νέες αγορανομικές διατάξεις (Γ.Π./οικ.61771, ΦΕΚ 1907/15-7-2014 Υπουργικής Απόφασης και της υπΆ αριθμ. 65470, ΦΕΚ 2013/24-7-2014 απόφασης) αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις του Τμήματος Τιμολόγησης για τις τιμές των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι τιμές κατά 5% μεσοσταθμικά, ώστε να προκύψει όφελος 50 εκ. ευρώ από οριζόντιες μειώσεις, ενώ σε συνδυασμό με τα λοιπά θεσμικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί πρόσφατα, να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη συνολικά κατά 150 εκ. ευρώ.
Ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης των μηχανογραφικών συστημάτων του, δημιούργησε μια διαδικτυακή εφαρμογή που συνδέεται απόλυτα με τη βάση δεδομένων των φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα (το σύστημα GREDISΙΙΙ) και διαμέσου της οποίας κατέστη δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση φύλλων έρευνας, καθώς οι Κάτοχοι Αδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) υπέβαλλαν τις τιμές των προϊόντων τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Ο ΕΟΦ προχωρά στην ανάρτηση του συνολικού καταλόγου των υπό ανατιμολόγηση φαρμάκων. Οι προτεινόμενες τιμές των προϊόντων διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη:
- συναλλαγματική ισοτιμία ημερομηνίας 02/05/2014 και δεδομένα τιμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
- ως πηγές συλλογής στοιχείων τη βάση δεδομένων EURIPID και επίσημες ιστοσελίδες των κρατών-μελών
- τα φύλλα έρευνας των ΚΑΚ που υποβλήθηκαν στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ.
Από την παρούσα ανατιμολόγηση εξαιρούνται α) τα προϊόντα αίματος, β) τα εμβόλια, γ) τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου και δ) τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.
Αναλυτικότερα, έγινε ενδελεχής αξιολόγηση της βάσης δεδομένων του ΕΟΦ και σε ανοιχτή διαβούλευση με τους ΚΑΚ καταρτίστηκε ο συνολικός κατάλογος των προϊόντων που παρουσιάζουν πωλήσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Ακόμη έγινε αναλυτική ανά προϊόν επεξεργασία των εν λόγω προϊόντων, σύμφωνα με τη νομική τους βάση, αλλά και τους κανόνες τιμολόγησης που προβλέπονται από τη κείμενη Νομοθεσία. Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα του Θετικού Καταλόγου, καθώς και ο τρόπος διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, όπως προκύπτουν από τις άδειες κυκλοφορίας αυτών.
Οι ΚΑΚ, μετά τη λήψη των αναλυτικών στοιχείων τιμολόγησης των προϊόντων τους, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους σχετικούς εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους τους και να υποβάλλουν τις σχετικές παρατηρήσεις τους. Σήμερα αναμένεται και ανακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με την ειδική on-line εφαρμογή για την υποβολή τυχόν παρατηρήσεων, καθώς και με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διενέργεια της δια ζώσης διαβούλευσης.
Μετά την επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρότασή του προς το Υπουργείο Υγείας για τα προϊόντα του Καταλόγου.
Δείτε τον Κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων ανατιμολόγησης (Ιούλιος 2014).
Αλλαγή αγορανομικής διατάξης
Η αναμονή ανάρτησης των προτεινόμενων από τον ΕΟΦ τιμών έφερε φήμες για νέα αλλαγή στην αγορανομική διάταξη για μεγαλύτερες οριζόντιες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτό που επιβεβαιώθηκε, ήταν η αλλαγή της αγορανομικής διάταξης σε ό,τι αφορά τα υβριδικά προϊόντα, τα οποία θα τιμολογηθούν όπως τα «παλιά» γενόσημα που είχαν εγκριθεί πριν από την 1.1.2012. Επίσης μια ακόμη αλλαγή αφορά τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, τα φάρμακα αναφοράς των οποίων υφίστανται μείωση τιμής αντίστοιχη με τα γενόσημά τους.
Η τελευταία τροποποίηση της αγορανομικής προβλέπει επίσης ότι «οι λιανικές τιμές των φαρμάκων που, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων, μεταφέρονται από το θετικό ή αρνητικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων του άρθρου 12 του Νόμου 3816/2010 στον κατάλογο μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, δεν μεταβάλλονται». (www.iatronet.gr)