Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σε alert οι φαρμακοποιοί για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών

20/7/2015 9:42:14 πμ
Προκειμένου να δουν τι "μέλλει γενέσθαι" με το ΦΠΑ στα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Όλος ο κλάδος είναι αναστατωμένος και σε σύγχυση αφού θα πρέπει να εκδοθεί δελτίο τιμών, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα (ώστε να ισχύσουν νέες τιμές).
Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι "μετά από επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, μας ενημέρωσαν ότι επίκειται η έκδοση νέου Δελτίου Τιμών. Μέχρι την έκδοση του δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στα φάρμακα."

Όπως επισημαίνει ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Μανωλόπουλος «η αλλαγή ΦΠΑ στα φάρμακα θα προκαλούσε πολύ μικρότερο πανικό αν είχε σαφή ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου. Eπειδή όμως δεν υπάρχει -τουλάχιστον όχι ακόμα- κάποια οδηγία πέραν της γενικής εγκυκλίου του ΥΠ. ΟΙΚ. για εφαρμογή των συντελεστών από 20/7 και επειδή ο καλύτερος οδηγός για το άγνωστο είναι το παρελθόν, ας δούμε τις αλλαγές του ΦΠΑ στα φάρμακα μέχρι τώρα:
  • 1 Απριλίου 2005 από 8% σε 9% 
  • 15 Μαρτίου 2010 από 9% σε 10% 
  • 1 Ιουλίου 2010 από 10% σε 11%
  • 1 Ιανουαρίου 2011 από 11% σε 6,5% 
Σύμφωνα με τον κ . Μανωλόπουλο «στις 2 τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα η ανακοίνωση είχε γίνει 40 μέρες νωρίτερα. Η δεύτερη ήταν η μοναδική φορά που είχαμε αλλαγή στα μέσα του μήνα. Επομένως θα συνδυάσουμε κάποιες σταθερές αξίες μαζί με το τι έγινε τον Μάρτιο του 2010 για να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα και να μη χαλάμε εγκεφαλικά κύτταρα στο φαρμακείο ή στην παραλία.

1) Νέες τιμές στα φάρμακα ισχύουν μόνο όταν έχουμε νέο δελτίο τιμών. Αυτό είναι τόσο σίγουρο όσο ότι 1 και 1 κάνουν 2.

2) Πότε θα έχουμε νέο δελτίο τιμών; Ουδείς γνωρίζει. Σίγουρα όμως θα υπάρξει ανακοίνωση έστω την προηγούμενη μέρα οπότε θα γνωρίζουμε για update στα προγράμματά μας. Πρόβλεψή μου ότι αν δεν έχουμε δελτίο μέσα στις επόμενες 72 ώρες τότε πάμε για 1η Αυγούστου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλαγές πχ στις 27/7 που θα απαιτούν μισή ντουζίνα ΕΠΙΠΛΕΟΝ διευκρινιστικές εγκυκλίους.

3) Το τιμολόγιο που θα κόψουμε στο τέλος του μήνα θα είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο. Αυτό αναφέρει άλλωστε και η ΠΟΛ 1018/10 σύμφωνα με την οποία αν έχουμε εφαρμογή των αλλαγών τότε κόβουμε τιμολόγια ΜΟΝΟ με τους νέους συντελεστές. Έτσι αν υποθέσουμε ότι έχουμε νέο δελτίο στις 22/7, τότε το τιμολόγιο προς τον ΕΟΠΥΥ θα έχει συντελεστή 6% και μόνο αυτόν. Αν η αλλαγή γίνει την 1/8 θα έχει συντελεστή 6,5%. Το τι θα κάνουν οι λογιστές αφορά τους ίδιους και όχι εμάς.

4) ΦΠΑ στην ταμειακή αλλάζουμε πάλι με το νέο δελτίο τιμών. Οπότε δεν έχουμε κανέναν λόγο να παρακαλάμε γονυπετείς τους τεχνικούς να κάνουν τις αλλαγές "τώρα", ούτε να τρώμε τα νύχια μας από το άγχος. Εξάλλου σε σχετική οδηγία του ΥΠ. ΟΙΚ. προς τα φαρμακεία τον Μάρτιο του 2010 αναφέρεται ρητά ότι « Για την διευκόλυνση των χρηστών παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των φορολογικών ταμειακών μηχανών και συστημάτων του ν. 1809/88 μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Βέβαια βρήκαμε και μια αγχωτική ανακοίνωση του Π.Φ.Σ. 2 μέρες πριν που καλούσε όλα τα φαρμακεία για αλλαγές στις ταμειακές μέσα το Σ/Κ 13-14/5, κάτι που ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον.

5) Θα ακολουθήσουν οδηγίες από ΥΠ. ΟΙΚ., ΥΥΚΑ και ΚΜΕΣ όποτε και να γίνουν οι αλλαγές. Ενδεχομένως κάποιες να αναιρούν όσα έγιναν το 2010. Αν διαβάζετε καθημερινά όμως δεν έχετε κανέναν λόγο να προβληματιστείτε.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση