Τις ενστάσεις του στη νέα αγορανομική διάταξη που καθορίζει τον τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων και επιφέρει μεταξύ άλλων μεσοσταθμική μείωση στις τιμές τους κατά 25%, εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) με επιστολή του προς την υπ. Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
Στην επιστολή, που συντάχτηκε στις 6 Απριλίου και κοινοποιείται παράλληλα στον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και στην πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων Αθηνά Λινού, σημειώνεται πως:
«Η εν λόγω Αγορανομική Διάταξη αποτελεί πλήγμα προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και διέπεται από ουσιαστικά και διαδικαστικά προβλήματα και λάθη, και προσκρούει στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.
Ιδιαίτερα όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένως μέχρι σήμερα δεν μπορεί η χώρα μας να συγκρίνεται με χώρες οι οποίες έχουν σημαντικά χαμηλότερο ΑΕΠ, δηλαδή δεν μπορούμε να συγκρινόμαστε με τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Λετονία και τη Ρουμανία. Εκτός από τις χώρες που έχετε ήδη εξαιρέσει (Δανία, Σουηδία, Εσθονία και Μάλτα), υπάρχουν και άλλες χώρες όπως: Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος, οι οποίες θα πρέπει και αυτές να εξαιρεθούν ή θα πρέπει να προσδιοριστούν τα επίσημα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τον καθορισμό της ex factory τιμής.
Κατόπιν τούτου θα πρέπει άμεσα να μας γνωστοποιήσετε τις τιμές ανά εταιρεία και το σημαντικότερο να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις για να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας».
Στην επιστολή του ο Σ.Φ.Ε.Ε. επαναδιατυπώνει την πρότασή του για τη δημιουργία μιας ελεύθερης ανταγωνιστικής τιμής και μιας ξεχωριστής ασφαλιστικής τιμής για τα Ταμεία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ενστάσεων του ο Σ.Φ.Ε.Ε. επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία της αγορανομικής διάταξης και τονίζει το ασυμβίβαστο αυτών με την Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία.
Ενδεικτικά, ως τέτοια σημεία αναφέρονται:
· Η υποχρεωτική έκπτωση 7,78% επί της χονδρικής τιμής των φαρμάκων, με την οποία θα διαθέτουν οι εταιρείες τα προϊόντα τους προς τους φαρμακεμπόρους, συγκρούεται με την πρόθεση της Κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς.
· Η εφαρμογή της ρύθμισης σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν τα φάρμακα τους στα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών σε κρατική Νοσοκομειακή Τιμή, δημιουργεί μια νομικά αβάσιμη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της νοσοκομειακής τιμής, η οποία αφορά αποκλειστικά το Δημόσιο. Παράλληλα δεν εξυπηρετεί κανένα συμφέρον για το Κράτος, αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην αγορά, όπως ελλείψεις φαρμάκων. Τις ίδιες παρενέργειες θα έχει και η αδυναμία διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους απευθείας στα 11.500 ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας.
· Η παράγραφος που ορίζει πως «Ανώτατη Ασφαλιστική τιμή είναι το 96% της καθαρής τιμής του κάθε φαρμακευτικού προϊόντος, μειωμένη κατά το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου» θα πρέπει να απαλειφθεί καθώς είναι εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης.
· Η αναφορά στη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία για να καθοριστεί η τιμή σε ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει λάβει τιμή στην ίδια μορφή και περιεκτικότητα τουλάχιστον σε 3 χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να απαλειφθεί καθώς περιορίζει την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων και έρχεται σε αντίθεση με την Κοινοτική Νομοθεσία.
· Οι προτεινόμενες μηδενικές αυξήσεις για φάρμακα πλέον των 5,01 ευρώ είναι παράνομες καθόσον αντίκεινται σε άρθρο της ίδιας ΑΔ και στην Κοινοτική Οδηγία 89/105.
Ολοκληρώνοντας την επιστολή του προς την υπ. Οικονομίας, ο Σ.Φ.Ε.Ε. αναφέρει:
«Εν κατακλείδι θέλουμε για άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι η μόνη βιώσιμη και κοινώς αποδεκτή λύση για τον καθορισμό των τιμών είναι η δημιουργία μιας ελεύθερης ανταγωνιστικής τιμής και μιας χαμηλότερης ασφαλιστικής τιμής για τα Ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά και θα αποτραπεί η αντικατάσταση φθηνών και καταξιωμένων φαρμάκων από άλλα νεότερα και ακριβότερα (όπου δεν απαιτείται).
Πρέπει να τονίσουμε ότι η εφαρμογή της Αγορανομικής Διατάξεως (όπως είναι) θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στην ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι, ότι εάν εφαρμοστεί αυτή η Αγορανομική Διάταξη (όπως είναι) δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης, τον οποίο όλοι μας τόσο επιθυμούμε και προσδοκούμε».