Δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία τους, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος, προβλέπουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάρτιση θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκτός από τις δύο αρνητικές λίστες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ήδη τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Τα κριτήρια της προωθούμενης «θετικής» λίστας προσδιορίστηκαν, με νεώτερη απόφαση του υφυπουργού Υγείας M. Τιμοσίδη και του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, προβλέποντας προσδιορισμό τιμής αναφοράς, μειώσεις τιμών για την υπαγωγή στη λίστα, εισαγωγή φαρμακο-οικονομικών κριτηρίων για να υπάρχει δυνατότητα αυξημένης τιμής, καθώς και μείωση της τιμής του φαρμάκου αν παρατηρηθεί αύξηση των πωλήσεων.
Για το θέμα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) έστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Φ., λέγοντας πως οι διάφορες εφαρμογές λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν απέδωσαν ποτέ τα αναμενόμενα, δηλαδή τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αντίθετα πάντοτε την αύξαναν.
Τόνισε επίσης πως η υπό συζήτηση λίστα, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βοηθήσει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αντίθετα θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στη θεραπεία των ασθενών και στην πρόσβαση τους στα φάρμακα, απορρυθμίσεις θεραπειών και στρέβλωση του ανταγωνισμού. Ο αποκλεισμός φαρμάκων σημείωσε ακόμη, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, διότι θα προκαλέσει αντικατάστασή τους από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αναλυτικότερα, η εν λόγω απόφαση του υπ. Υγείας προβλέπει την κατάρτιση καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων σύμφωνα με το σύστημα ανατομικής θεραπευτικής χημικής κατηγοριοποίησης ανά ομάδα φαρμακοτεχνικών μορφών (ATC4).
Για περιπτώσεις που στην ίδια φαρμακοθεραπευτική κατηγορία περιλαμβάνονται φαρμακευτικά προϊόντα για διαφορετικές ενδείξεις, η υποταξινόμηση γίνεται στο ίδιο επίπεδο του ATC. Κάθε δραστική ουσία θα περιλαμβάνει όλες τις εγκεκριμένες περιεκτικότητες και συσκευασίες, είτε πρόκειται για προϊόντα αναφοράς, είτε για ουσιωδώς όμοια.
Για κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί, θα υπολογίζεται το κόστος ημερήσιας θεραπείας, διαιρώντας τη λιανική τιμή με τον αριθμό των ημερησίων δόσεων. Στη συνέχεια θα υπολογίζεται η τιμή αναφοράς, διαιρώντας τα κόστη ημερήσιας θεραπείας του συνόλου των ιδιοσκευασμάτων δια τον αριθμό των υπολογιζόμενων ιδιοσκευασμάτων. Έτσι, στη λίστα θα περιλαμβάνονται τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η τιμή είναι μικρότερη ή ίση της τιμής αναφοράς (με στόχο να μειωθούν οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων), καθώς και τα φάρμακα με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω των 0,6 ευρώ. Τα φάρμακα των οποίων η τιμή υπερβαίνει την τιμή αναφοράς, ενδέχεται να υπαχθούν τελικά στη λίστα, εάν υποβληθούν κλινικές ή φαρμακοοικονομικές μελέτες που να τεκμηριώνουν την αυξημένη τιμή.
Η ειδική επιτροπή για την κατάρτιση της λίστας, μπορεί να αξιολογεί και να προτείνει μειώσεις τιμών ή να αποδέχεται αυξημένη τιμή μέχρι 20% από την τιμή αναφοράς, εφόσον αποδεικνύεται η υψηλότερη θεραπευτική αξία του ακριβότερου φαρμάκου.
Φαρμακευτικά προϊόντα μικρής περιεκτικότητας που αναφέρονται σε παιδιά, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, ακόμη κι αν έχουν υψηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς, μόνο εφόσον αξιολογηθούν θετικά από την ειδική επιτροπή ως προς το θεραπευτικό τους όφελος.
Η νέα απόφαση προβλέπει «δυναμική τιμολόγηση» των φαρμάκων, προωθώντας μείωση της τιμής του φαρμάκου κατά 2,5%, για κάθε ετήσια αύξηση πωλήσεων 5% και πάνω.
Πηγή: Ναυτεμπορική (23/2/2011)