Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ρήξη για τα ΜΥΣΥΦΑ - συμφωνία για το ωράριο

5/3/2014 9:11:39 πμ
Μετά τη συνάντηση κυβέρνησης με τρόικα, τα δύο μέρη άφησαν μέτωπα ανοιχτά, αλλά συμφώνησαν στην επέκταση του ωραρίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Καμία συμφωνία για τα καίρια ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς δεν προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης – τρόικα. Ωστόσο ο κλάδος φαίνεται πως βρίσκεται στο στόχαστρο των δανειστών, καθώς εκείνοι επιμένουν στο αίτημά τους για απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και της διάθεσής τους από τα σούπερ μάρκετ, ενώ ζητούν και μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από περίπου 25% που είναι σήμερα.

Επιπλέον τέθηκε και θέμα άρσης των πληθυσμιακών και ιδιοκτησιακών κριτηρίων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.


 

Πιο αναλυτικά, η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μερική απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, με παρεμβάσεις στην τιμή τους, αλλά εντός των φαρμακείων, με το επιχείρημα ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές, δεν έγιναν αποδεκτές από την τρόικα.

Επιπλέον οι τροικανοί ζήτησαν την άρση των πληθυσμιακών και ιδιοκτησιακών κριτηρίων, κάτι που η ελληνική πλευρά «δεν συζητά» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Υγείας- λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας (π.χ. νησιά).

Ειδικά για το ποσοστό κέρδους η τρόικα δέχτηκε –προς το παρόν– μια μικρή αναβολή της σχετικής συζήτησης έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια –είχε γίνει συνάντηση το πρωί στο υπουργείο Υγείας- ζητούσαν στοιχεία υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα κλείσουν και μερικά φαρμακεία.

 


Σύμφωνα με πηγές, το μόνο σημείο σύμπνοιας των δύο μερών ήταν η επέκταση του ωραρίου της λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση