Η ανάπτυξη, η καινοτομία και η ποιότητα παραγωγής παγκόσμιας της φαρμακοβιομηχανίας έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας της εταιρείας CPHI.
Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε απόψεις και πληροφορίες από 400 φαρμακευτικές εταιρείες με παγκόσμια «εμβέλεια», παρουσιάστηκε στο CPHI Frankfurt 2022, μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του κλάδου που πραγματοποιείται φέτος στη Φρανκφούρτη, 1-3 Νοεμβρίου.
Μετά από μια σημαντική μείωση που σημειώθηκε στην κορύφωση της πανδημίας το 2020, οι προοπτικές του κλάδου από το 2023 και εξής είναι ελπιδοφόρες, σύμφωνα με την έρευνα που έδειξε παγκόσμια ανάκαμψη και ετήσια κέρδη για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε 10 από τις 12 χώρες που αξιολογήθηκαν.
Ο φαρμακευτικός κλάδος των ΗΠΑ διατηρεί τη διαχρονική πρωτιά στην εν λόγω κατάταξη, αυξάνοντας το σκορ του σε όλα τα επίπεδα, ενώ ακολουθούν οι επιχειρήσεις στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Την πιο μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία σημείωσαν οι εταιρείες της Ινδίας που για πρώτη φορά κατατάσσονται μαζί με αυτές των δυτικών χωρών, σημειώνοντας όχι μόνο υψηλά σκορ στις αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα παραγωγής δραστικών ουσιών. Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα που σημείωσε βελτίωση κατά 25% στον ίδιο τομέα και εξισώνεται με κατασκευαστές της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Διογκώνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών
Η έρευνα αναδεικνύει ότι γενικά η φαρμακευτική βιομηχανία έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ποιότητα παραγωγής δραστικών ουσιών της στα 6 χρόνια που γίνεται η έρευνα της CPHI, έχοντας κάνει πολύ μεγάλα βήματα στον τομέα.
Παράλληλα διαφαίνεται ότι η παγκόσμια παραγωγή φαρμάκου θα γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική τον επόμενο χρόνο, καθώς μειώνεται το χάσμα των βαθμολογιών μεταξύ των τοπ εταιρειών και όσων βρίσκονται στη βάση της κατάταξης.
Μείωση των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπει ο κλάδος
Ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη θα αποτελέσουν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, και ιδίως οι κατασκευαστές γενόσημων προϊόντων και δραστικών ουσιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν το 2023, με το 52% αυτών να δηλώνει ότι η ανησυχία για αυτές είναι «μέτρια».