Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ραγδαίες οι εξελίξεις στην καρδιολογία

1/3/2018 10:48:06 πμ
Όλες οι τελευταίες μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της επεμβατικής διόρθωσης της ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας, που εφαρμόζεται στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, η τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η επεμβατική αντιμετώπιση της υπέρτασης με ειδικό καθετήρα, αλλά και οι βηματοδότες ελάχιστου μεγέθους, θα βρεθούν στο επίκεντρο του φετινού 14ου Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Ιατρικής "Cardio Athena 2018”, που θα πραγματοποιηθεί 2-3 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας που έχει καθιερωθεί ως εναλλακτική της χειρουργικής αντιμετώπισης σε ασθενείς με υψηλό χειρουργικό κίνδυνο, λόγω συνυπαρχουσών παθήσεων, εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στην χώρα μας, θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου.

«Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εξαιρετικά, με εμφανή κλινική και υπερηχογραφική βελτίωση των ασθενών. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει τη γρήγορη επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα του, ενώ μειώνει και τις επιπλοκές που ενέχει η επέμβαση ανοικτής καρδιάς», εξηγεί ο καθηγητής, Διευθυντής της Α' Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών - Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Δημήτριος Τούσουλης.


Ήδη στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική γίνεται και επεμβατική διόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας (με αποφυγή χειρουργείου), σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για χειρουργική επέμβαση, με καλά αποτελέσματα.

Πολλά υποσχόμενη είναι όμως και η αντιμετώπιση της υπέρτασης, με ειδικό καθετήρα που μπαίνει στις νεφρικές αρτηρίες, μια τεχνική που εφαρμόζεται επίσης στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική υπό τον Δημήτριο Τούσουλη και τον αναπληρωτή καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνο Τσιούφη.


Όπως εξηγεί ο κ. Τούσουλης, «η Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική έχει εξοπλιστεί με τις πλέον σύγχρονες συσκευές υπερήχων που μπορούν εύκολα και αναπαραγώγιμα με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών να απεικονίσουν τρισδιάστατα την καρδιά σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να τυπώσουν με 3D αποτύπωση δομές της καρδιάς, να υπολογίσουν με αξιοπιστία τον όγκο της αριστεράς κοιλίας και τη μάζα αυτής καθώς και το κλάσμα εξώθησης αυτής. Η αξιοπιστία δε αυτών των μεθόδων ξεπερνάει συχνά αυτή του μαγνητικού συντονισμού παρέχοντας ένα πολύτιμο, φθηνό και εύκολο στη χρήση εργαλείο για την αξιολόγηση μιας πλειάδας παθήσεων, όπως η μυοκαρδίτιδα, η καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιοτοξικότητα από χημειοθεραπευτικά και οι βαλβιδοπάθειες. Τέλος, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως η παρακολούθηση των στοιχείων-ιχνών του μυοκαρδίου μπορεί να αποδώσει αξιόπιστες πληροφορίες για τη συστολική και διαστολική λειτουργία της αριστεράς κοιλίας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics