Στην Ελλάδα σήμερα περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από διαβήτη ή ότι έχουν ήδη πρόβλημα με το σάκχαρο.
Επίσης, η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία και στην παιδική παχυσαρκία, διεκδικώντας δυστυχώς την δεύτερη θέση παγκοσμίως. Ένας στους πέντε εφήβους (ποσοστό 21,9%) έχει βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό.
Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι εκφυλιστικές παθήσεις έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Η συμβατική ιατρική και οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν πολλά να προσφέρουν στον άνθρωπο και στη διατήρηση της υγείας του. Αυτό που λείπει όμως είναι η βιοχημική ρύθμιση της κυτταρικής λειτουργίας, ώστε εάν χρειαστεί τα φάρμακα και οι εναλλακτικές παρεμβάσεις να εφαρμόζονται σε ένα πιο υγιές βιοχημικό υπόστρωμα και να μειωθούν οι παρενέργειες. Τον τομέα αυτό έρχεται να καλύψει η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική.
Ιατροί και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα αναλύσουν σε βάθος την επιστημονική θεώρηση και κλινική εφαρμογή της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής στην διάρκεια του 8ου παγκοσμίου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 16 και 17 Ιανουαρίου, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό της ρόλο στην ασφαλή ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής στον 21ο αιώνα.
Οι επιστήμονες θα απαντήσουν σε ερωτήματα όπως ποια είναι η σχέση των ρευματικών παθήσεων και της οστεοπόρωσης με τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Τι πραγματικά είναι το άγχος και τι εννοούμε με τον όρο βιοχημικό άγχος. Πως συνδέεται το άγχος με την κυτταρική υποθρεψία και την χρόνια τοξίνωση και πως αντιμετωπίζεται ολιστικά μέσω της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής.
Έρευνες σχετικά με το θέμα αυτό αποδεικνύουν πως εξαιτίας αγχογόνων καταστάσεων, διαταράσσεται ο μεταβολισμός και η λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Ο.Δ.Ι. κ. Γιώργος Μηνούδης, η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική έχει εκπληκτικά θεραπευτικά και προληπτικά αποτελέσματα, διότι περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και αναβαθμίζει την ψυχοσωματική υγεία μέσω της σωστής νοοτροπίας, της διατροφής και του τρόπου ζωής. Δίνει επίσης έμφαση στην σωστή άσκηση, ενυδάτωση και αναπνοή, καθώς και στην αρμονική συνύπαρξη νου, ψυχής και σώματος σύμφωνα με την Ιπποκράτειο Ιατρική και τις θεραπευτικές πρακτικές που εφαρμόζονταν στα Ασκληπιεία της Αρχαίας Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Μηνούδη, η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική αποτελεί στον 21ο αιώνα τη συνέχεια των Ιπποκρατικών μεθόδων και πρακτικών, λαμβάνοντας όμως υπόψη της τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και ανακαλύψεις. Έτσι, είναι η μοναδική πραγματικά «ολιστική», δηλαδή ολοκληρωμένη ιατρική, που ασχολείται με όλες τις διαστάσεις του ανθρώπου και το πως αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον, προσφέροντας λύσεις σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Στο 8ο Συνέδριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής η θεματολογία θα επικεντρωθεί σε πέντε βασικές ενότητες που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα, το νευρο-ανοσο-ενδοκρινικό άξονα και το βιοχημικό άγχος, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αυτοάνοσα νοσήματα, και τις εκφυλιστικές παθήσεις. Θα γίνει ανάλυση της μεθοδολογίας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής.