Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Προστατευτικές μάσκες και γάντια: Όχι στη χρήση τους από τους πολίτες

13/4/2020 3:36:28 μμ
Υπάρχει ο κίνδυνος της ψευδούς αίσθησης ασφαλείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Όχι» στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης γνωμοδότησε η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Δήλωσε μάλιστα ότι ο παραπάνω εξοπλισμός μπορεί να αποβεί περισσότερο βλαπτικός παρά ωφέλιμος για τους πολίτες, ενώ για τις μάσκες με βαλβίδα ανέφερε απερίφραστα ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες. Όπως συζητήθηκε είναι πιθανή η αύξηση κίνδυνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών.

Εντωμεταξύ, η επιτροπή αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας. Συγκεκριμένα:

1. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με COVID-19 και δεν υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ακόλουθα:

  •  Απλή χειρουργική μάσκα (κατηγορίας IR ή IIR)
  •  Προστατευτική Μπλούζα
  •  Γάντια
  •  Προστασία ματιών (γυαλιά / ασπίδα προσώπου).

2. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με COVID-19, η οποία εκτελείται σε χώρους όπου υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ακόλουθα:

  •  Μάσκα (Respirator-N95/ FFP2 ή FFP3)
  •  Προστατευτική Μπλούζα
  •  Γάντια
  •  Ασπίδα προσώπου
  •  Προστατευτική ποδιά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi
Από την Κατερίνα Γουλιώτη, Φαρμακοποιό MPharm, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κοινωνική Ιατρική και Φαρμακευτική Φροντίδα, Ιατρική ΔΠΘ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics