Σύντομα το πρώτο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Εντός του 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσει η πρώτη από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η λήψη του χαπιού (φινγκολιμόδη) θα είναι καθημερινή και θα αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση στην αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι έως τώρα διαθέσιμες θεραπείες είναι όλες ενέσιμες.
Είναι σημαντικό όταν η επιστήμη δίνει λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, κάνοντάς τη πιο ανθρώπινη και ανώδυνη. Τα φάρμακα σε μορφή χαπιού που αντικαθιστούν ενέσιμες θεραπείες αποτελούν «τάση» που βρίσκει όλο και συχνότερα εφαρμογή στην αντιμετώπιση των παθήσεων, και αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μια θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη.
Πιο λεπτομερής γίνεται ο προγεννητικός έλεγχος
Ένα νέο γενετικό τεστ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2011, θα μπορεί να διαγνώσει σε κυοφορούμενα έμβρυα την ύπαρξη έως και 580 σοβαρών κληρονομικών νοσημάτων που οφείλονται σε ελαττωματικά γονίδια. Τέτοιες παθήσεις είναι για παράδειγμα η κυστική ίνωση, το σύνδρομο εύθραυστου Χ και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Τα διαθέσιμα παρόμοια γενετικά «τεστ» αυτή τη στιγμή μπορούν να διαγνώσουν μόνο έως και 100 διαφορετικές παθήσεις.
Παρά την αναμφισβήτητη ιατρική εξέλιξη που συντελείται με την ανάπτυξη αυτού του είδους των εξετάσεων, τίθενται μια σειρά από σημαντικά ηθικά διλήμματα: μέχρι ποιου σημείου θα μπορούσε να φτάσει η ιατρική κοινότητα ορίζοντας τις «παθήσεις που θα πρέπει να διαγνωστούν έγκαιρα και να εξαλειφθούν» και μέχρι που θα μπορούσαν να φτάσουν οι κοινωνίες κινούμενες στη λεπτή γραμμή μεταξύ «κοινωνικής ευαισθησίας» και «ευγονικής»;
Aποτελεσματικότερο εμβόλιο κατά της φυματίωσης
Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο κατά της φυματίωσης που θα αντιμετωπίζει τη νόσο είτε προλαμβάνοντάς την είτε αντιμετωπίζοντάς την εκ των υστέρων, αναπτύσσουν Δανοί ερευνητές. Το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να προσφέρει προστασία για πολύ περισσότερα χρόνια, σε σχέση με τα υπάρχοντα αυτή τη στιγμή αντιφυματικά εμβόλια, όπως είναι το BCG.
Περισσότεροι από 2 δισ. άνθρωποι (το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι μολυσμένοι με το βάκιλο της φυματίωσης, το μικρόβιο που προκαλεί τη νόσο. Η νόσος πλήττει κυρίως νεαρά άτομα των πιο παραγωγικών ηλικιών, απειλεί ιδιαίτερα φορείς του ιού HIV και προκαλεί 4.700 θανάτους την ημέρα, τους μισούς από αυτούς σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας. Θα υπάρξει άραγε η βούληση (πολιτική, επιχειρηματική…) να φτάσει κάποτε το συγκεκριμένο εμβόλιο και σΆ αυτούς ή το νέο αυτό όπλο κατά της φυματίωσης θα βρει αποκλειστικά τη θέση του στα ψυγεία των ακριβών νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών των ανεπτυγμένων χωρών;
Με μια απλή εξέταση ο έγκαιρος εντοπισμός του Αλτσχάιμερ
Μία νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ (πιθανότατα και άλλων παθήσεων, σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως η νόσος Πάρκινσον, η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ακόμη και διάφορες μορφές καρκίνου) αναπτύσσουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας Scripps της Φλόριντα των Η.Π.Α. Η μέθοδος συνίσταται στον εντοπισμό συγκεκριμένων ουσιών-δεικτών στο αίμα (αντισώματα, πρωτεΐνες και άλλα μόρια), ο οποίος θα υποδηλώνει την έναρξη ή την ύπαρξη της νόσου. Η έγκαιρη ανίχνευση του Αλτσχάιμερ, πριν ακόμη εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορούν να ληφθούν θεραπευτικά, διατροφικά και άλλα μέτρα που θα προλάβουν ανεπανόρθωτες βλάβες, θα επιβραδύνουν την απώλεια της μνήμης και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πρώιμες δοκιμές της μεθόδου έδειξαν έως και 93% ακρίβεια διάγνωσης και το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει πως το τεστ αυτό θα βρίσκεται στην αγορά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Παρόμοια τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων νόσων αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή σε εκατοντάδες εργαστήρια παγκοσμίως, καθώς θεωρείται πως ο τομέας της διάγνωσης και της πρόληψης νόσων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς θεραπευτικής, κοινωνικής και (φυσικά…) οικονομικής. Η πρόληψη των νόσων είναι σίγουρα σημαντική, μήπως όμως σε πολλές περιπτώσεις θα σημαίνει και πρώιμη (αχρείαστη;) έναρξη λήψης φαρμάκων, με τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα;