Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου για το 2009

20/3/2009
Κύρια χαρακτηριστικά η επέκταση των αναδυόμενων αγορών, η κυριαρχία των βιολογικών φαρμάκων και ο περιορισμένος αριθμός νέων εγκρίσεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε περισσότερα από 820 δισ. δολά­ρια θα ανέλθει η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά το 2009, παρουσιάζοντας ποσοστό αύξησης 4,5% - 5,5% σε σχέση με το 2008.

Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης παραμένει στα ίδια επί­πεδα, αφού και η αγορά φαρμάκου φαίνεται ότι πλήττεται από την αβεβαιότητα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να εμφανίσουν οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες θα παρουσιάσουν άνοδο ακόμη και 14% - 15%, ενώ τα βιολογικά και τα εξειδικευμένα φάρμακα αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο το 2009.

Σε περισσότερα από 820 δισ. δολά­ρια θα ανέλθει η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά το 2009, παρου­σιάζοντας ποσοστό αύξησης 4,5% - 5,5% σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης παραμένει στα ίδια επί­πεδα, αφού και η αγορά φαρμάκου φαίνεται ότι πλήττεται από την αβεβαιότητα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να εμφανίσουν οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες θα παρουσιάσουν άνοδο ακόμη και 14% - 15%, ενώ τα βιολογικά και τα εξειδικευμένα φάρμακα αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο το 2009. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Παγκόσμια Φαρμακευτική και Θεραπευτική Πρόβλεψη της IMS Health (IMS Global Pharmaceutical and Therapy Forecast™) και αποτελούν τον κύριο δείκτη της βιομηχανίας για τις δυναμικές της αγοράς. Σύμφωνα με τον Murray Aitken, πρώτο αντιπρόεδρος της IMS, «Από πολλές απόψεις, το 2009 θα αντικα­τοπτρίζει τη νέα μορφή της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς».

Ειδικότερα, για το 2009 η IMS προβλέπει:

Επιβράδυνση της ανόδου στις ανεπτυγμένες αγορές

Φέτος η φαρμακευτική αγορά των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη παγκοσμίως, προβλέ­πεται να έχει άνοδο μόλις 1% - 2% (287 -297 δισ. δολάρια), εξαιτίας της μικρότερης από την αναμενόμενη ζήτηση για προϊό­ντα που κυκλοφόρησαν προσφάτως, λόγω των συνεχιζόμενων λήξεων των ευρεσιτεχνιών καθώς και εξαιτίας του οικονομικού κλίματος.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία. Ιταλία. Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) προβλέπεται να έχουν άνοδο 3% - 4%, φτάνοντας σε πωλήσεις 162 – 172 δισ. δολαρίων.

Η Ιαπωνία αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη άνοδο 4% - 5% (84 - 88 δισ. δολάρια) λόγω κυρίως των εγκρίσεων των νέων αντικαρκινικών παραγόντων, των προγραμμάτων πρόληψης ασθενειών και την απουσία μείωσης τιμών ανά διετία της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ταχεία επέκταση αναδυόμενων φαρμακευτικών αγορών

Οι αναδυόμενες φαρμακευτικές αγο­ρές της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Νοτίου Κορέας, του Μεξικού, της Τουρ­κίας και της Ρωσίας προβλέπεται να έχουν άνοδο 14% -15% (105 -115 δισ. δολάρια).

Οι χώρες αυτές ωφελούνται από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές δαπάνες στην υγει­ονομική περίθαλψη και από την ευρύτερη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση υγειονομικής περίθαλψης, που προωθεί μεγαλύτερη πρόσβαση και ζήτηση σε και­νοτόμα φάρμακα.

Έμφαση στις αγορές εξειδικευμένων φαρμάκων

Τα εξειδικευμένα συνταγογραφούμενα προϊόντα προβλέ­πεται να έχουν άνοδο 8% - 9% το 2009. Μεγαλύτερη άνοδο θα παρουσιάζουν τα βιολογικά φάρμακα (11% -12%), τα ογκο­λογικά προϊόντα (15% -16%) και οι θεραπείες του AIDS (13%-14%).

Λιγότερα προϊόντα κερδίζουν ρυθμιστική έγκριση

Οι εγκρίσεις νέων προϊόντων παρα­μένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με μόνο 25 έως 30 νέες χημικές ουσίες να προγραμματίζονται για κυκλοφορία εντός του 2009. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις ουσίες συνιστούν εξειδικευμένες θεραπείες με σχετικά περιορισμένη προοπτική αγοράς.

Οι αναμενόμενες κυκλοφορίες για το 2009 περιλαμβάνουν τέσσερα ή πέντε πιθανά προϊόντα με υψηλές πωλήσεις για τη θεραπεία του οξέος στεφανιαίου συν­δρόμου, του διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της μηνιγγίτιδας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Food Drive της ΠΕΦ και Μαζί για το Παιδί
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά
ELPEN: Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση για την ομάδα iGEM Πάτρας
Γεμίζει περηφάνια την εταιρεία που την υποστήριξε ενεργά