Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Προεδρικό διάταγμα αλλάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων

2/3/2011
Πως θα καθορίζονται οι τιμές με το νέο σύστημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αλλάζει η τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα.

 

Ήδη, γι' αυτό τον λόγο η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών προχωρούν στην εκπόνηση σχετικής μελέτης στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, μετά και την ψήφιση της νέας Αγορανομικής Διάταξης (8/1-9-2010) με την οποία τροποποιήθηκε η προηγούμενη του 2009.

 

Προκειμένου μάλιστα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να παράσχουν τα αναγκαία στοιχεία κοστολόγησης, διαφορετικά, όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, «απειλούνται με σοβαρά πρόστιμα».

 

Συγκεκριμένα, το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα θα περιγράψει λεπτομερώς τις ενέργειες στις οποίες θα προβαίνει το Τμήμα Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων και να εκδίδει το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

 

Με το νέο σύστημα η τιμή των φαρμάκων θα καθορίζεται:

  • Πρώτον, βάσει του κοστολογίου των φαρμακευτικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, που έχουν εγκριθεί και τιμολογούνται στην ελληνική αγορά και δεν είναι εγκεκριμένα και τιμολογημένα στα κράτη - μέλη
  • Δεύτερον, βάσει του κοστολογίου των φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία έχει αναπτυχθεί έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας και για τα οποία υφίστανται φαρμακοκινητικές μελέτες και άδεια κυκλοφορίας του Ε.Ο.Φ.
  • Τρίτον, βάσει των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο σύστημα, τέλος, θα προβλέπει και την επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που αποκρύπτουν ή αρνούνται να παράσχουν ή παρέχουν ανακριβή ή αναληθή στοιχεία για το καθορισμό της τιμής των φαρμάκων.

 

 

Σχετικό άρθρο από την Ελευθεροτυπία (2/3/2011):

 

Από ιδιώτη-σύμβουλο η τιμολόγηση φαρμάκων

 

"Σε ιδιωτική εταιρεία-σύμβουλο σκοπεύει να αναθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης την αναμόρφωση του πλαισίου τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα, ένα μήνα πριν ο τομέας του φαρμάκου περάσει εξ ολοκλήρου στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

 

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκήρυξε ήδη σχετικό διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος με απ' ευθείας ανάθεση θα αναλάβει τον ανασχεδιασμό του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, της συγκέντρωσης των στοιχείων, την καταγραφή όλων των εμπλεκομένων της αγοράς και θα εισηγηθεί τις διαδικασίες επιβολής προστίμων.

 

Η κατάρτιση νέου πλαισίου έρχεται ουσιαστικά να λύσει τα χέρια των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας που από την 1η Απριλίου θα αναλάβουν την τιμολόγηση των φαρμάκων.

 

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού -που θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαρτίου και θα έχει προϋπολογισμό 24.600 ευρώ -, ο σύμβουλος θα αναλάβει να σχεδιάσει:

 

1. Τον καθορισμό των τιμών βάσει κοστολογίου των φαρμακευτικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, έχουν εγκριθεί και τιμολογούνται στην ελληνική αγορά και δεν είναι εγκεκριμένα και τιμολογημένα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

2. Τον καθορισμό της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία έχει αναπτυχθεί έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας και για τα οποία υφίστανται φαρμακοκινητικές μελέτες και άδεια κυκλοφορίας του Ε.Ο.Φ.

 

3. Τον καθορισμό της τιμής πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

4. Την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που αποκρύπτουν ή αρνούνται να παράσχουν στοιχεία ή παρέχουν ανακριβείς πληροφορίες.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ο νέος σχεδιασμός για την τιμολόγηση θα πάρει τη μορφή προεδρικού διατάγματος".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Food Drive της ΠΕΦ και Μαζί για το Παιδί
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά
ELPEN: Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση για την ομάδα iGEM Πάτρας
Γεμίζει περηφάνια την εταιρεία που την υποστήριξε ενεργά