Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρέπει να λαμβάνουν όλες οι έγκυες γυναίκες σίδηρο;

11/11/2016 10:33:26 πμ
Νέα μελέτη δείχνει συσχέτιση σιδήρου και εκδήλωσης διαβήτη κύησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι γνωστό ότι όλες οι γυναίκες λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύσταση η οποία ακολουθείται από τους μαιευτήρες και είναι σύμφωνη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.


Ωστόσο το Αμερικανικό Συνέδριο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG) συνιστά πλέον να γίνονται στις εγκύους εξετάσεις σιδήρου και να χορηγούνται συμπληρώματα μόνο όταν είναι απαραίτητα, μετά από τα αποτελέσματα νέας μελέτης που έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν σίδηρο δίχως να τα χρειάζονται διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη κύησης!


Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 107 έγκυοι με διαβήτη κύησης και 214 οι οποίες δεν είχαν εκδηλώσει τη νόσο, έδειξε ότι οι έγκυοι με τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη κύησης, σε σύγκριση με όσες είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα σε αναλύσεις αίματος για να μετρήσουν τρεις ουσίες που αποτελούν δείκτη των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό. Οι ουσίες αυτές είναι η φερριτίνη, η εψιδίνη και ο διαλυτός υποδοχέας τρανσφερρίνης (sTfR).

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, οι συγκεντρώσεις της εψιδίνης κατά την 15ηέως 26ηεβδομάδα της κύησης ήταν 16% υψηλότερες στις γυναίκες με διαβήτη κύησης σε σύγκριση με τις υγιείς εγκύους, ενώ σχετίζονταν με αύξηση κατά 2,61 φορές του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

Αντίστοιχα, τα υψηλά επίπεδα της φερριτίνης σχετίζονταν με αύξηση κατά 2,43 φορές του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη στις εβδομάδες 10-14 της κύησης και κατά 3,95 φορές στις εβδομάδες 15-26.


Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία των εμβρύων αλλά είναι πιθανό η περίσσειά του να αυξάνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, το οποίο με τη σειρά ευνοεί τις βλάβες στο πάγκρεας, οδηγώντας στην εκδήλωση διαβήτη.


Ωστόσο επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δείχνει απλώς μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει σχέση αιτία-αποτελέσματος, αλλά πρόκειται για μια συσχέτιση που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.


«Τα ευρήματά μας εγείρουν ερωτηματικά για τη σύσταση να χορηγείται σίδηρος ακόμα και στις εγκύους που έχουν ήδη επαρκή επίπεδα στο αίμα τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σρίστι Ραβάλ, επιδημιολόγος στο ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των Παιδιών & Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHHD) των ΗΠΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics