Το φάρμακο για τη διακοπή μιας σοβαρής και επικίνδυνης αιμορραγίας πρέπει να χορηγείται στους ασθενείς/τραυματίες κτλ. το συντομότερο δυνατόν –ιδανικά μέσα σε λίγα λεπτά– και στον τόπο του τραυματισμού ή του συμβάντος και όχι μετά από ώρες στο νοσοκομείο, όπως συμβαίνει συνήθως.
Αυτός είναι ο ισχυρισμός επιστημονικής ομάδας από τη Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου (The London School of Hygiene & Tropical Medicine - LSHTM) που ανέλυσαν στοιχεία για 41.100 ασθενείς.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, αν το αντιαιμορραγικό τρανεξαμικό οξύ (ΤΧΑ) δοθεί σε λιγότερο από 15 λεπτά η πιθανότητα επιβίωσης του τραυματία αυξάνεται τουλάχιστον κατά 70%, ενώ για κάθε 15 λεπτά καθυστέρησης, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10%. Τελικά, η χορήγηση φαρμάκου μετά από 3 ώρες δεν ωφελεί.
Οι επιστήμονες επίσης διαβεβαιώνουν ότι -σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους- δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η άμεση λήψη του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις (που οδηγούν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό) ή άλλες επιπλοκές.
Τονίζοντας δε ότι το 63% των θανάτων από αιμορραγία έχουν συμβεί μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη της αιμορραγίας και μέσα σε 2-3 ώρες μετά από τοκετό για τις εγκύους, καλούν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να χορηγούν το ΤΧΑ άμεσα.
Σημειώνεται δε ότι το ΤΧΑ, το οποίο δρα αvαστέλλωντας την ινωδόλυση και σταθεροποιώντας έτσι το θρόμβο του αίματος στο σημείο της αιμορραγίας, είναι εύκολο στη χρήση, δεν χρειάζεται ψυγείο και είναι φθηνό.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".