Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πόσο έχει πέσει η αγορά του φαρμάκου το 2014;

3/7/2014 9:20:49 πμ
Αποτελέσματα έρευνας της IMS
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




 



Πτώση της αγοράς φαρμάκου κατά 6% σε αξία και κατά 1% σε ποσότητες καταγράφηκε το πρώτο πεντάμηνο του 2014, από την εταιρία ερευνών αγοράς φαρμάκου IMS.

Η λιανική αγορά φαρμάκου διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,7 δισ. ευρώ σε χονδρικές τιμές, από 4,15 δισ. ευρώ το 2009, διαμορφώνοντας έτσι πτώση στην αγορά, της τάξης του 34% σε τιμές χονδρικής.
Από τις συνεχείς μειώσεις τιμών την τελευταία πενταετία, η δαπάνη που εξοικονομήθηκε τελικά ήταν 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η μέση απώλεια στις τιμές των φαρμάκων έφθασε στην 5ετία το 27%.

Εντούτοις, το 50% των μειώσεων αυτών, αντισταθμίστηκε από άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση του όγκου και η αλλαγή του μείγματος των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων, τόνισε ο γενικός διευθυντής της IMS Ελλάς κ. Κων. Κοφινάς κατά τη διάρκεια του Pharma & Health Conference.
Πρώτες κατηγορίες φαρμάκων παραμένουν τα καρδιολογικά, νευρολογικά, τα φάρμακα του μεταβολισμού και τα φάρμακα για το αναπνευστικό, μάλιστα οι τρεις πρώτες κατηγορίες αύξησαν τον όγκο των πωλήσεών τους κατά 4%, 6% και 8%, αντίστοιχα.

Κατά το πρώτο 5μηνο, η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά έφθασε στο 16%, όμως συμπεριλαμβανομένων και των πανευρωπαϊκά συγκρίσιμων γενοσήμων, τότε το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε σε 28%. Κατά την ίδια περίοδο, ο όγκος των γενοσήμων αυξήθηκε κατά 7,3%, ενώ των πρωτοτύπων μειώθηκε κατά 2,1%.


Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της IMS, το 60% της αγοράς κυριαρχείται από φάρμακα με λιανική τιμή μικρότερη των 20 ευρώ και λιγότερο από 10% της αγοράς από φάρμακα πάνω από 50 ευρώ, εξαιρουμένων των φαρμάκων που εντάσσονται στη λίστα του ν.3816 (ακριβά φάρμακα).
Βάσει στοιχείων του Ε.Ο.Φ., τα πρωτότυπα απορροφούν το 82% της αγοράς και το 15% τα γενόσημα, ενώ σύμφωνα με το IMS το 30% των φαρμάκων βρίσκονται υπό προστασία πατέντας, ενώ το 60% δεν προστατεύονται, συμπεριλαμβάνεται εδώ ποσοστό 32% και 28%, φαρμάκων μοναδικών και αυτών που δεν προστατεύτηκαν ποτέ.


 

Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια νέα υπηρεσία για το ηλεκτρονικό φαρμακείο και τους προμηθευτές του






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ