Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πόσο αποτελεσματικό είναι το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β

16/11/2016 12:12:38 μμ
Στοιχεία από τη χορήγηση του εμβολίου στην Αγγλία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υψηλή αποτελεσματικότητα, περίπου 85%, εμφανίζει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ελήφθησαν μετά τη συστηματική χορήγηση του εμβολίου στη Βρετανία.


Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα, η οποία εισήγαγε το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο -χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο- εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και συνεπώς πάνω από το 90% από τα τουλάχιστον 600.000 βρέφη ηλικίας 0-1 έτους, που ήταν κατάλληλα για εμβολιασμό, έλαβαν δύο δόσεις.


Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet» στις 27/10 παρέχει τα πρώτα δεδομένα κλινικής πράξης που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της οροομάδας Β της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, μετά το πέρας 10 μηνών από την εφαρμογή του προγράμματος.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα κατέδειξαν:

  • 82,9% εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε οποιοδήποτε στέλεχος της μηνιγγίτιδας Β
  • 94,2% εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

 

Επίσης, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, τον Ιούνιο του 2016, τα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου μειώθηκαν κατά 50% στον κατάλληλο για εμβολιασμό πληθυσμό σε σύγκριση με το μέσο αριθμό περιστατικών που καταγράφηκαν συνολικά τα τελευταία 4 χρόνια, ανεξαρτήτως από την κατάσταση εμβολιασμού των νηπίων ή την αναμενόμενη κάλυψη του στέλεχος του εμβολίου.

Σημειωτέον ότι ο εθνικός μηχανισμός επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά τη μακροπρόθεσμη επίπτωση του προγράμματος.

Υψηλή και η αποδοχή από το κοινό

Η μελέτη ερεύνησε και την αποδοχή του νέου εμβολίου από το κοινό, γεγονός που αποδεικνύεται από το υψηλό ποσοστό χορήγησης.



Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου πρέπει να δρουν καθησυχαστικά για τις Υγειονομικές Αρχές που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό τους πρόγραμμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διατίθενται από την Gerolymatos International
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics