Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το iatronet, τα γενόσημα έρχονται τελευταία σε πωλήσεις, σε σχέση με τα πρωτότυπα σκευάσματα που πωλούνται στα φαρμακεία.
Συγκεκριμένα, τα γενόσημα ελέγχουν το 25%-27% της αγοράς και βάσει αξίας, το 20% περίπου των φαρμάκων, που διακινούνται συνολικά στη χώρα.
Ποσοστά που απέχουν πολύ από αυτά που ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από τα μερίδια που έλεγχαν τα γενόσημα τη δεκαετία του 1990 στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου, το μερίδιό τους σε όγκο υπολογίζονταν σε 40% και σε αξίες το 30-35%.
Η πτώση που επήλθε τα χρόνια που ακολούθησαν προκλήθηκε κυρίως από την επιθετική στρατηγική που ακολούθησαν οι πολυεθνικές, οι οποίες από τη μία προσέλαβαν «στρατιά» ιατρικών επισκεπτών, από την άλλη πλάσαραν στην αγορά πάρα πολλά σκευάσματα.
Επιθετική πολιτική που δεν απαντήθηκε έγκαιρα και ανάλογα από τις εγχώριες φαρμακευτικές δυνάμεις, γεγονός, που όπως επιβεβαιώνουν και τα μετέπειτα στοιχεία, εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι πολυεθνικοί όμιλοι.
Σήμερα, από πλευράς όγκου, στοιχεία αναφέρουν ότι ένα μεσαίο φαρμακείο που πραγματοποιεί μηνιαία έσοδα της τάξεως των 15.000 ευρώ περίπου, στα 150 περίπου φάρμακα που διακινεί την ημέρα μόλις τα 30 σκευάσματα είναι γενόσημα. Σε ετήσια βάση, εκτιμάται ότι τα τελευταία φθάνουν τα 110 εκατ. τεμάχια, επί των συνολικών τεμαχίων που διακινούνται στη χώρα μας μέσω των φαρμακείων.