Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πόσα είναι τα γονίδια που σχετίζονται με το διαβήτη τύπου 2;

10/5/2017 1:50:32 μμ
Έρευνα ανακαλύπτει 111 νέες γονιδιακές θέσεις της πάθησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα έρευνα ανακαλύπτει 111 νέες γονιδιακές θέσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα, που σχετίζονται με αυξημένη προδιάθεση στο διαβήτη τύπου 2, αυξάνοντας τους μέχρι σήμερα «γενετικούς τόπους» της πάθησης σε 187.

 

Αναλυτικά, επιστημονική ομάδα από τα University College (UCL) και Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Έλληνα γενετιστή του UCL δρα Νικόλαο Μανιάτη, ανέλυσαν στοιχεία για 5.800 ασθενείς και 9.691 άτομα χωρίς την ασθένεια.


Από τους νέους 111 γενετικούς τόπους που εντοπίστηκαν σε ρυθμιστικές περιοχές του γονιδιώματος, οι 93 (84%) βρέθηκαν τόσο σε Αφρικανοαμερικάνους όσο και σε Ευρωπαίους, ενώ οι 18 μόνο σε Ευρωπαίους.

 

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι 111 γενετικοί τόποι και οι προηγουμένως γνωστοί 76 ρυθμίζουν την έκφραση τουλάχιστον 266 γονιδίων που γειτονεύουν με αυτούς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από τους γενετικούς τόπους συμπίπτουν με ρυθμιστικές περιοχές που επηρεάζουν την έκφραση αυτών των γονιδίων στο σωματικό λίπος. Η ερευνητική ομάδα διερευνά ήδη κατά πόσο οι γενετικοί αυτοί παράγοντες μεταβάλλουν την έκφραση των ίδιων γονιδίων και σε άλλους ιστούς, όπως στο πάγκρεας, στο ήπαρ και στους σκελετικούς μυς, που σχετίζονται επίσης με το διαβήτη τύπου 2.


Σύμφωνα με τον Δρ Μανιάτη, «ερευνώντας περαιτέρω το μεγάλο αυτό αριθμό γενετικών τόπων, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια λεπτομερή εικόνα της γενετικής αρχιτεκτονικής του διαβήτη τύπου 2», ενώ παράλληλα θα υπάρξει η δυνατότητα να εφαρμοστούν οι ίδιοι μέθοδοι χαρτογράφησης σε άλλες πολυγονιδιακές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ!


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής «American Journal of Human Genetics».

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics