Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, χωρίς γυρισμό. Το σημερινό τσουνάμι της γρήγορης υπερπληροφόρησης αποτελεί πρόκληση στη συγκέντρωση και τη νοητική διαύγεια, γιατί επηρεάζει αρνητικά περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την προσοχή. Από την εμπειρία μου στην εταιρική διοίκηση, θυμάμαι πόσες φορές να κάθομαι στο γραφείο μου με σκοπό να προχωρήσω ένα project ή να απαντήσω σε κάποια emails και προς στο τέλος της ημέρας να μην έχω προλάβει ούτε καν να αρχίσω. Γιατί στο ενδιάμεσο, σκέψεις, ένταση, συνεχείς διακοπές, αποσπούσαν την προσοχή. Σας έχει τύχει;
Αυτή η κατάσταση, με τον καιρό, δημιουργεί μια αυτοματοποιημένη συνήθεια με κόστος τη μειωμένη συγκέντρωση, το στρες, τα λάθη και την υπερκόπωση. Η τεχνολογία μάς δίνει πληθώρα εναλλακτικών και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η διάσπαση της προσοχής αλλά και οι επιλογές που έχουμε.
Ο ρόλος της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) στην εργασία
«Η Ενσυνειδητότητα είναι η συνειδητή εστίαση της προσοχής σας, με πρόθεση, στην εμπειρία της παρούσας στιγμής, χωρίς κριτική», αναφέρει ο πρωτεργάτης της Ενσυνειδητότητας στη Δύση, John Kabat-Zinn. Δηλαδή, όσο περισσότερο εστιάζετε την προσοχή σας σε αυτό που κάνετε τόσο πιο αποτελεσματικά διαχειρίζεστε τη δυσκολία ενός φορτωμένου προγράμματος. Φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολο γιατί ο νους περιπλανιέται στο 50% του χρόνου εγρήγορσης.
Η Ενσυνείδητη Προσοχή (Mindful Attention), βασικός πυλώνας της Ενσυνειδητότητας, αποτελεί τη «γυμναστική του νου» γιατί ο νους έχει νευροπλαστικότητα. Δηλαδή ο εγκέφαλος προσαρμόζεται και αλλάζει με τις εμπειρίες. Επομένως μπορείτε να αλλάξετε τρόπο σκέψης αλλά και μη υποστηρικτικές συνήθειες/συμπεριφορές. Η Ενσυνειδητότητα μειώνει το στρες και επιδρά θετικά στη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα, την επιδέξια επικοινωνία, τη δια-τμηματική συνεργασία, τον ύπνο, την ευέλικτη ανθεκτικότητα και την απόδοση. Η πολυετής παγκόσμια εμπειρία της Ενσυνειδητότητας σε όλη την ιεραρχία έχει αποδείξει τη θετική επίδραση, την υποστήριξη και ενδυνάμωση της Ψυχικής Υγείας των εργαζομένων, τη βελτίωση στην απόδοση και την εταιρική εικόνα. Η General Mills, η Google, η AETNA ήδη από το 2007 υιοθέτησαν την κουλτούρα του Mindfulness και την εφαρμόζουν ακόμα. Ενδεικτικά, η AETNA αναφέρει μείωση του στρες κατά 28% και 69 λεπτά εβδομαδιαία αύξηση στην παραγωγικότητα.
Πώς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες;
Μια συνήθεια που δεν μας βοηθά είναι η ταυτόχρονη διεκπεραίωση πολλών δραστηριοτήτων (multitasking).
Παλιότερα θεωρείτο προσόν, ειδικά σε επαγγελματικό επίπεδο, μελέτες όμως δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Έτσι όταν πεταγόμαστε από τη μία δραστηριότητά στην άλλη, για παράδειγμα μιλάμε στο τηλέφωνο και διαβάζουμε ή απαντάμε σε ένα email, τότε χρειάζεται περισσότερη ενέργεια ο εγκέφαλος και υπάρχει ένα μικρό χρονικό κενό μεταξύ των δραστηριοτήτων.
Αυτό προκαλεί λάθη, παρερμηνείες, κούραση και πολλές φορές χάσιμο αντί για εξοικονόμηση χρόνου. Οπότε αν θέλετε να είστε πιο αποδοτικοί τότε ολοκληρώστε μία δραστηριότητα τη φορά με Ενσυνειδητότητα. Δηλαδή, πριν ξεκινήσετε πάρτε 2-3 αναπνοές και συνειδητά επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε μέχρι να το τελειώσετε.
Ενσυνειδητότητα δεν σημαίνει να ζούμε μόνο στην παρούσα στιγμή χωρίς σκέψεις για το μέλλον. Όταν όμως επικεντρωνόμαστε στο παρόν, μειώνεται η ανησυχία, η ανασφάλεια για το μέλλον, εστιάζουμε στις συνθήκες του παρόντος και όχι σε παλιές αρνητικές εμπειρίες και προχωράμε σταθερά και με περισσότερη αποφασιστικότητα για να πετύχουμε τους στόχους μας.