Μπορεί οι εκλογές να επισκιάζουν την επικαιρότητα αλλά το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων παραμένει στα ''πρώτα'' θέματα.
Ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα αφού όπως επισημαίνει το προεδρείο του ΠΦΣ στην επιστολή ενημέρωσης προς τις παρατάξεις του Συλλόγου για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ιδιοκτησιακό "η εξάρτηση των φαρμακοποιών, ως μισθωτών, από τον έχοντα την εκμετάλλευση του φαρμακείου θα περιόριζε τη δυνατότητά τους να αντιταχθούν στις οδηγίες του έχοντος την εκμετάλλευση”.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μόνο το 3% από τα 150.000 φαρμακεία των χωρών της ΕΕ ανήκουν σε αλυσίδες, ενώ σε 12 χώρες της ευρωζώνης φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί αυτών κατέχουν φαρμακείο.
Ειδικότερα, δικαίωμα να έχουν φαρμακείο έχουν οι φαρμακοποιοί ή συνεταιρισμοί τους, σε Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία ,Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ισπανία, Γερμανία. Μάλιστα στη Γερμανία κάθε φαρμακοποιός μπορεί να κατέχει και δύο «παραρτήματα» του φαρμακείου του αλλά στον ίδιο Δήμο.
Σε χώρες όπως η Αγγλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία Πολωνία, Πορτογαλία, ισχύει ότι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει φαρμακείο, αλλά με διευθυντή ή τη συμμετοχή φαρμακοποιού, ενώ σε Βέλγιο,,Βουλγαρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Εσθονία (το 80% των φαρμακείων ανήκει σε δύο μεγάλες αλυσίδες), οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει φαρμακείο, με κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες χώρες, σε φαρμακευτικές εταιρείες και γιατρούς.