Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πώς θα καθοριστεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων

2/7/2014 9:15:42 πμ
Συζητήσεις μέχρι αργά το βράδυ με την τρόικα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Από 23% που είναι το μεικτό κέρδος των φαρμακοποιών και χωρίς τις υποχρεωτικές εκπτώσεις πέφτει τελικά στο 21%. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το υπουργείο Υγείας έπειτα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς που κράτησαν ως αργά χθες το βράδυ.

Το καθαρό κέρδος λοιπόν του κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες του www.Healthview.gr κλειδώνει δύο μονάδες κάτω και διαμορφώνεται από 18% σε 16%. Ως αντίβαρο στα χαμένα εισοδήματα από την πτώση του κέρδους, έρχονται τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που κατέχουν μερίδιο 700 εκατομμυρίων το οποίο είναι εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δις για το 2014 και πλέον θα πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στα ΦΥΚ το κέρδος των φαρμακοποιών θα υπολογίζεται κλιμακωτά ενώ μεσοσταθμικά το ποσοστό θα αγγίζει το 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες  σήμερα το πρωί, θα γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου όπου αναμένεται να εξετασθεί και το αίτημα των φαρμακοποιών να μην υπάρξει καμία μεταβολή στο ποσοστό κέρδους των φαρμάκων που κοστίζουν από 0 έως 50 ευρώ, κάτι όμως που δε φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες να "επιτευχθεί'.

Να σημειωθεί ότι η τροίκα ζητούσε να πέσει τρεις μονάδες το ποσοστό κέρδους, η ηγεσία του υπουργείου πίεζε για δύο ενώ οι φαρμακοποιοί ήλπιζαν από μία έως καθόλου με τη λογική ότι όταν διαμορφωνόταν η στάση της τρόικας απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα η φαρμακευτική δαπάνη ήταν σε πολύ ψηλότερα επίπεδα.

Πάντως προς το μεσημέρι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη με τις οριστικές αποφάσεις.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση