Ο χώρος του φαρµάκου αποτελεί προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για κοινωνικό αγαθό. Σχεδιάζουμε λοιπόν και υλοποιούµε µια πολιτική φαρµάκου που επιτρέπει αφενός σε γιατρούς και φαρµακοποιούς να ασκούν ευσυνείδητα το λειτούργηµά τους µε σαφείς κανόνες και όρια και αφετέρου στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και προπαντός ποιοτικό φάρµακο.
Στην προσπάθειά µας αυτή νευραλγικό ρόλο καλούνται να διαδραµατίσουν οι φαρµακοποιοί, στους οποίους δίνουµε κίνητρα ώστε να προτείνουν άρτιο φάρµακο, είτε πρωτότυπο είτε γενόσηµο. Μάλιστα, αναγνωρίζοντας οι φαρµακοποιοί τη βιοϊσοδυναµία των γενοσήµων µε τα off-patent αλλά και τους συνεχείς ελέγχους τόσο του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων όσο και του Ε.Ο.Φ., µπορούν να συµβάλλουν –και είµαι βέβαιος ότι θα συµβάλλουν– στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήµων στην αγορά.
Με τον εξορθολογισµό των τιµών των φαρµάκων και τη διείσδυση των γενοσήµων εξοικονοµούµε πόρους, οι οποίοι θα διατεθούν για την εισαγωγή στην Ελλάδα καινοτόµων φαρµάκων για σπάνιες ασθένειες. Πρόκειται για φάρµακα που πραγµατικά µπορούν να σώζουν ζωές.
Δεν µένουµε όµως σε αυτό. Οµαλοποιούµε και εξασφαλίζουµε την τακτική εξόφληση των φαρµακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ, δίνοντας έµφαση στη διαχείριση των πόρων του Οργανισµού και εξοφλώντας τις ληξιπρόθεσµες οφειλές του.
Επαναφέρουµε τα Φάρµακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά φαρµακεία για να σταµατήσει η ταλαιπωρία των πολιτών από τη δυσκολία πρόσβασης σε αυτά, χωρίς µάλιστα επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ. Έτσι 700 εκατοµµύρια ευρώ επανέρχονται στον τζίρο των φαρµακείων µε πλαφόν 30.000 ευρώ ανά φαρµακείο.
Επιδιώκουµε να παραµείνουν τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. στα φαρµακεία, αφενός διότι είναι φάρµακα –µε ενδείξεις και αντενδείξεις– και αφετέρου διότι µε τα 11.500 φαρµακεία σε όλη τη χώρα εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα.
Αναφορικά µε το φαρµακείο του µέλλοντος, θα πρέπει να είναι οργανωµένο και πλήρως στελεχωµένο µε επιστη-µονικό προσωπικό και µε γνώµονα τις αρχές της ποιοτικής φαρµακευτικής µέριµνας.
Προωθείται ακόµη η ευρύτερη συνεργασία φαρµακοποιών σε µεγαλύτερες µονάδες ή δοµές, ώστε να επιτευχθούν χρηµατο-οικονοµικές ευχέρειες, οικονοµίες κλίµακας και κυρίως οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Παράλληλα υπάρχουν και άλλες επιλογές για τους φαρµακοποιούς, όπως είναι τα νοσοκοµεία (όπου παρατηρείται µεγάλη έλλειψη σε εξειδικευµένους επαγγελµατίες του κλάδου που τόσα έχουν να προσφέρουν στη δηµόσια υγεία), όπως είναι οι δηµόσιες υπηρεσίες καθώς και ο ελεγκτικός µηχανισµός του κράτους.
Εποµένως, παρά τις δυσκολίες, τις οποίες όλοι ανεξαιρέτως αντι-µετωπίζουµε λόγω της οικονοµικής κρίσης, πιστεύω ακράδαντα ότι τα φαρµακεία µπορούν να έχουν ένα πολύ καλύτερο µέλλον. Μπορούν να αποτελέσουν ένα άρτια δοµηµένο σύστηµα παροχής ποιοτικής φαρµακευτικής µέριµνας, προς όφελος της Πολιτείας και των πολιτών.
Αυτό είναι το µεγάλο στοίχηµα, το οποίο καλείστε –και µπορείτε– να κερδίσετε.
O 'Αδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης