Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Πολύτιμη η επένδυση στη έρευνα

24/6/2008
Κοινωνικά και οικονομικά τα οφέλη από την προώθηση της φαρμακευτικής καινοτομίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Οι επενδύσεις της βιομηχανίας φαρμάκου στην Έρευνα και Ανάπτυξη είναι οι μεγαλύτερες από αυτές κάθε άλλου βιομηχανικού κλάδου, καθώς οι συνολικές δαπάνες των φαρμακευτικών εταιρειών για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων φτάνουν στο 19% των συνολικών εξόδων της παγκόσμιας βιομηχανίας για νέα προϊόντα.

Αυτό επισημαίνεται στη «Φαρμακευτική Βιομηχανία με αριθμούς» του 2008, στην ετήσια δηλαδή έκδοση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (E.F.P.I.A.).

Οι επενδύσεις της βιομηχανίας φαρμάκου στην Έρευνα και Ανάπτυξη είναι οι μεγαλύτερες από αυτές κάθε άλλου βιομηχανικού κλάδου, καθώς οι συνολικές δαπάνες των φαρμακευτικών εταιρειών για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων φτάνουν στο 19% των συνολικών εξόδων της παγκόσμιας βιομηχανίας για νέα προϊόντα. Αυτό επισημαίνεται στη «Φαρμακευτική Βιομηχανία με αριθμούς» του 2008, στην ετήσια δηλαδή έκδοση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (E.F.P.I.A.).

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν το 5,8% των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών (συσκευασμένα προϊόντα), ενώ η ευρωπαϊκή βιομηχανία φαρμάκου απασχολεί περισσότερους από 643.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 107.000 εργάζονται σε μονάδες Έρευνας και Ανάπτυξης.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο πολύτιμη είναι στην Υγεία και στην ευρωπαϊκή Οικονομία η στοχευμένη στην Έρευνα και Ανάπτυξη βιομηχανία φαρμάκου. Αλλά η συνεισφορά μας αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της E.F.P.I.A. Brian Ager. «Εδώ και πάνω από 10 χρόνια η Ευρώπη έχασε σταδιακά την πρωτοκαθεδρία της στην Έρευνα και Ανάπτυξη, η οποία καλύπτεται πλέον από τη φαρμακευτική βιομηχανία άλλων οικονομιών, ειδικότερα από αυτή των Η.Π.Α., στις οποίες το περιβάλλον είναι περισσότερο υποστηρικτικό σε σχέση με τη φαρμακευτική καινοτομία».

Μεταξύ των ετών 1990 και 2007 η επένδυση των Η.Π.Α. στην Έρευνα και Ανάπτυξη αυξήθηκε κατά 5,2 φορές ενώ στην Ευρώπη μόνο κατά 3,3 φορές. Υπάρχει παράλληλα μια ταχεία ανάπτυξη στο ερευνητικό περιβάλλον σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας. Η τρέχουσα τάση για κλείσιμο των ερευνητικών μονάδων στην Ευρώπη και για άνοιγμά τους σε περιοχές της Ασίας θα έχει δραματικές συνέπειες τα προσεχή χρόνια, εφόσον δε γίνει κάτι ώστε να συγκρατηθεί η διαφυγή του ευρωπαϊκού επιστημονικού δυναμικού.

Οι Η.Π.Α. επίσης κυριαρχούν και στο βιοφαρμακευτικό τομέα, αφού πρωτοπορούν στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης στο πεδίο αυτό, ενώ τα εισοδήματα των αμερικανικών βιοτεχνολογικών εταιρειών αντιστοιχούν στα 3/4 του συνολικού εισοδήματος διεθνώς.

«Εάν η Ευρώπη θέσει ως πρώτο της στόχο την προώθηση και την επιβράβευση της καινοτομίας, η φαρμακευτική έρευνα δε θα συμβάλλει μόνο στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, φέρνοντας νέα φάρμακα σε συντομότερο χρόνο στους Ευρωπαίους ασθενείς, αλλά θα συνεισφέρει στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη, σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και θα μπορεί να εγγυηθεί ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στους πολίτες της Ευρώπης», ανέφερε συμπερασματικά ο Brian Ager.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας
Στον θεσμό «Diamonds Of The Greek Economy»
Food Drive της ΠΕΦ και Μαζί για το Παιδί
Φέτος στηρίζουν 15 φορείς παιδικής προστασίας πανελλαδικά
ELPEN: Μια ακόμα παγκόσμια διάκριση για την ομάδα iGEM Πάτρας
Γεμίζει περηφάνια την εταιρεία που την υποστήριξε ενεργά