Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Πολλαπλούν μυέλωμα: Ένα νόσημα που αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια

6/3/2024 12:13:52 πμ
Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 600 ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με την εισαγωγή νεότερων θεραπευτικών παραγόντων την τελευταία δεκαετία (μπορτεζομίμπη, λεναλιδομίδη, καρφιλζομίμπη, πομαλιδομίδη, δαρατουμουμάμπη, ισατουξιμάμπη, ελοτουζουμάμπη, ιξαζομίμπη, σελινεξόρη, μαφοντοτινική μπελαταμπάμπη), το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί πλέον μια χρόνια νόσο καθώς μπορεί να τεθεί σε ύφεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 


Ωστόσο, το υποτροπιάζον ή/και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα, μετά από πολλαπλές γραμμές θεραπείας, αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους κλινικούς ιατρούς. Οι νεότερες ανοσοθεραπείες όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα, που φέρουν χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα (chimeric antigen receptor – CAR), και τα αμφι-ειδικά (bispecific) αντισώματα βρίσκονται υπό αξιολόγηση για ασθενείς με υποτροπιάζον ή/και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα τα τελευταία χρόνια.


Σημειώνεται πως ο μήνας Μάρτιος είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για το πολλαπλούν μυέλωμα (March Myeloma Action Month) με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ιδρύματος για το Μυέλωμα (IMF). 


Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 600 ασθενείς που πάσχουν από αυτήν τη χρόνια νόσο. Για το λόγο αυτό, η ευαισθητοποίηση του κοινού και οι πρωτοβουλίες για καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση είναι σημαντικές. Το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί το 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»
Με τη συμμετοχή 60 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Κολχικίνη: Παλαιό φάρμακο, νέα δεδομένα
Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν την αντιφλεγμονώδη δράση της
Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου εγκρίθηκε στην Ε.Ε.
Είναι 21δύναμο και ειδικά σχεδιασμένο για ενήλικες
ΕΜΑ: Οι συστάσεις για τη σύνθεση των επόμενων αντιγριπικών εμβολίων
Αφαιρείται ένα στέλεχος του ιού και τα εμβόλια γίνονται 3δύναμα