Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ποιοι έχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος

29/11/2019 4:37:33 μμ
Και ποια τα σκευάσματα που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αναιμία αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις της καθημερινής ιατρικής πράξης.


Τα αίτια της αναιμίας είναι πολλά με την έλλειψη βασικών διατροφικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την αιμοποίηση, να αποτελεί τη συχνότερη αιτία για την εμφάνισή της. Ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ αποτελούν άκρως απαραίτητα στοιχεία για την αποτελεσματική αιμοποίηση και η έλλειψη οποιουδήποτε από τα στοιχεία αυτά να οδηγεί στην εκδήλωση αναιμίας.


Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί ίσως την πιο συχνή αιτία αναιμίας. Η σιδηροπενία, διαχρονικά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. σιδηροπενία εμφανίζεται στο 20-25% των νεογνών, στο 43% των παιδιών μέχρι ηλικίας 4 ετών, στο 37% των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών και στο 51% των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική φάση. Τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι μικρότερα στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά εξακολουθούν να παραμένουν απαράδεκτα υψηλά.


Η βιταμίνη Β12 ανήκει στις βιταμίνες εκείνες που δεν παράγονται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μας, με αποτέλεσμα η τροφή μας να αποτελεί τη μοναδική πηγή κάλυψης των αναγκών μας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι οι ζωικές (κρέας, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά προϊόντα), γιΆ αυτό και τα φυτοφάγα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο για την εκδήλωση αναιμίας από έλλειψη βιταμίνης Β12.


Το φυλλικό ή φολικό οξύ ανήκει και αυτό στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παρότι το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε μια πλειάδα ζωικών και φυτικών τροφών εν τούτοις αφενός διαθέτει πολύ μικρή βιοδιαθεσιμότητα και αφετέρου καταστρέφεται πολύ εύκολα τόσο με τη συντήρηση όσο και με το μαγείρεμα.

Τα παιδιά, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος για τη σωστή νοητική και σωματική ανάπτυξη τόσο των παιδιών όσο και του κυοφορούμενου εμβρύου.

Η πλειονότητα των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική φάση, λόγω της απώλειας αίματος με την εμμηνορρυσία, παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου και ως εκ τούτου αναιμία. Τα υπερήλικα άτομα λόγω μείωσης της ικανότητας απορρόφησης τόσο του σιδήρου όσο και της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέος από το πεπτικό τους σύστημα, έχουν ανάγκη λήψης συμπληρωματικών ποσοτήτων αυτών των στοιχείων.


Τα συμπτώματα της αναιμίας ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό της αναιμίας και τη διάρκειά της καθώς και τη συνύπαρξη άλλων παθήσεων. Ωχρότητα προσώπου, εύκολη κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσανεξία στο κρύο, δύσπνοια και ταχύπνοια, ευθραστότητα των νυχιών και μαζικότερη απώλεια μαλλιών αποτελούν τις πιο συχνές κλινικές εκδηλώσεις της αναιμίας.

Οι επιπτώσεις της αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος είναι σημαντικές σε δύο εξαιρετικά ευαίσθητες καταστάσεις, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η βρεφική ηλικία, λόγω του ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολές, πρόωρους τοκετούς, γέννηση ελλιποβαρών μωρών, επίδραση στις νοητικές λειτουργίες βρεφών και παιδιών και δυσχέρειες στη μάθηση και στην εν γένει ανάπτυξη του παιδιού.


Η διάγνωση της αναιμίας γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος όπου διαπιστώνεται χαμηλή αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτης, μειωμένα επίπεδα σιδήρου και φεριτίνης ή βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος.


Η αντιμετώπιση της αναιμίας ξεκινάει πρώτα από τη διάγνωση της αιτίας που την προκάλεσε, διότι πίσω από μια σιδηροπενική αναιμία μπορεί να βρίσκεται μια αθώα αποβολή αίματος με την εμμηνορρυσία ή τις αιμορροΐδες να αποτελούν την πιο συχνή αιτία, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ένα καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου ή ακόμα και σε μια βουβή γαστρορραγία. Η περαιτέρω ανάταξη της αναιμίας θα γίνει με τη χορήγηση σκευασμάτων σιδήρου.


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη σιδηροθεραπεία είναι η δυσανεξία τους από το γαστρεντερικό σύστημα μια και προκαλούν δυσπεψία, έντονα κοιλιακά φουσκώματα και πόνους, ναυτία, εμέτους και διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά άτομα να εγκαταλείπουν τη θεραπεία χωρίς να διορθώσουν την αναιμία τους.

Στην προσπάθεια βελτίωσης της ανοχής των σκευασμάτων σιδήρου η έρευνα έχει οδηγήσει στη δημιουργία βελτιωμένων, φαρμακοτεχνικά, σκευασμάτων, τα οποία αφενός ελαχιστοποιούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες και αφετέρου αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα του σιδήρου.

Ένα τέτοιο σκεύασμα είναι και το Ferrum Iasis, το οποίο βασίζεται σε μια πολύ προηγμένη και μοναδική φαρμακοτεχνική μορφή σιδήρου (λιποσωμιακό πυροφωσφορικό σίδηρο σε μικροκάψουλες) που του δίνει μοναδικές ιδιότητες, δηλ. υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, μέγιστη απορρόφηση και γρήγορη αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης & φερριτίνης στον οργανισμό, χωρίς τις συνήθεις παρενέργειες.


Το Ferrum Iasis περιέχοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για αιμοποίηση, δηλ. σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ σε ιδανικές αναλογίες αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις για την αντιμετώπιση της αναιμίας όλων των ηλικιών. Με τη μορφή φακελίσκων ή σταγόνων για τα παιδιά μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες στα περιεχόμενα συστατικά όλων σχεδόν των ατόμων και να προληφθεί η εγκατάσταση μια αναιμίας ή να αποκατασταθεί μια ήδη εγκατεστημένη. Είναι ιδανικό και για άτομα με δυσκολία στην κατάποση και έχει ευχάριστη γεύση, χωρίς μεταλλική επίγευση.


Κυκλοφορούν από τη Pharma Q




Pharmaceuticals - Medical Supplies
6, Efessou str., Nea Smirni, 17121 Athens, Greece
Tel. (+30) 210 9374576-8, Fax. (+30) 210 9374579
Innovative Products Of High Quality & Efficacy
www.pharmaq.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η σειρά κυκλοφορεί από τη Σύνδεσμος Α.Ε.
Η ανεπάρκεια σιδήρου πλήττει το 24,3% του παγκόσμιου πληθυσμού






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση