Μια έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Γουόρικ και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Κόβεντρι και του Γουόρικσερ επιβεβαιώνουν πως μπορεί.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα που απέδειξε πωςτο θρεπτικό σέλινο μπορεί να οδηγήσει σε καύση έως και διπλάσιων θερμίδων από αυτές που παρέχει. Για να αποδειχτεί αυτό, ένας εθελοντής τοποθετήθηκε σε έναν ειδικό θάλαμο που επέτρεπε στους ειδικούς να μετρούν κάθε θερμίδα που έκαιγε ο οργανισμός του ενώ ακολούθησε ένα 12ωρο διαιτολόγιο που περιελάμβανε ωμό σέλινο και smoothie από σέλινο. Τόσο το ωμό σέλινο (326 γραμμάρια) όσο και το smoothie σέλινου είχαν ενεργειακή αξία 53 θερμίδες.
Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που απέδειξαν πως ο εθελοντής έκαψε 72 θερμίδες χάρη στο ωμό σέλινο και 112 θερμίδες χάρη στο smoothie. Για να εξηγήσει αυτή τη θερμιδική διαφορά ο Δρ. Τομ Μπάρμπερ από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ αναφέρει πως η πολτοποίηση του λαχανικού οδήγησε σε διάσπαση των φυτικών ινών και στην απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών του λαχανικού, με αποτέλεσμα το συκώτι να εργάζεται με πιο εντατικούς ρυθμούς, γεγονός που οδηγεί και σε μεγαλύτερες καύσεις.
Το σέλινο είναι μια τροφή με πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας καθώς αποτελείται από 75% από νερό και 25% από φυτικές ίνες. Δρα αντιοξειδωτικά και βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, B2 και θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών παθήσεων. Τέλος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C.