Ο εντοπισμός της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, η οποία πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις με το να καθιστά «υπέρμετρα» ευαίσθητο το ανοσοποιητικό σύστημα, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, πιο αποτελεσματικών από τα ήδη υπάρχοντα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν την αιτία των αλλεργικών καταστάσεων και όχι μόνο τα συμπτώματά τους. |
Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς φαρμάκων κατά των αλλεργιών, του άσθματος και φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα, μετά τη διαλεύκανση του ρόλου μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης-κλειδί στην εκδήλωση των καταστάσεων αυτών.
Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του βρετανικού Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Immunology, δίνοντας ελπίδες για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση παθήσεων που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι και σήμερα η θεραπευτική αντιμετώπιση καταστάσεων υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι οι διάφορες αλλεργίες, εστιαζόταν αποκλειστικά και μόνο σε δύο σημεία: στον περιορισμό των συμπτωμάτων ή στην ανακούφιση από αυτά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι όμως ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς η ανοσοκαταστολή καθιστά ευάλωτο τον οργανισμό απέναντι σε κάθε είδους μολύνσεις.
Ο εντοπισμός της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, η οποία πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις με το να καθιστά «υπέρμετρα» ευαίσθητο το ανοσοποιητικό σύστημα, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, πιο αποτελεσματικών από τα ήδη υπάρχοντα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν την αιτία των αλλεργικών καταστάσεων και όχι μόνο τα συμπτώματά τους.
Πρόκειται για την πρωτεΐνη p110delta, μέλος της πρωτεϊνικής οικογένειας PI3K, οι οποίες σχετίζονται γενικά με διάφορες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Έχει βρεθεί ότι καθεμία από τις 8 πρωτεΐνες του τύπου PI3K ενέχεται στην εκδήλωση κάποιας πάθησης και γι’ αυτό το λόγο εδώ και μερικά χρόνια οι ερευνητές έχουν θέσει τις πρωτεΐνες αυτές στο στόχαστρό τους, στην προσπάθεια για εύρεση νέων θεραπειών. Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι η PI3K πρωτεΐνη, η οποία εμπλέκεται στην εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων, ήταν η p110gamma. Οι μελέτες όμως των ερευνητών του BBSRC που πραγματοποιήθηκαν με πειράματα σε ποντίκια απέδειξαν ότι στην πραγματικότητα η πρωτεΐνη, η οποία με τη δράση της ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υπερευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι η p110delta.
Γνωρίζοντας λοιπόν την αιτία είναι πλέον εμφανής ο στόχος για τα νέα φάρμακα, τα οποία θα «μπλοκάρουν» τη δράση της p110delta και θα αποτρέπουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, του άσθματος και πολλών φλεγμονωδών παθήσεων, χωρίς παράλληλα να καταστέλλουν τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη πιστεύουν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών και σε ανθρώπους με φάρμακα που θα δρουν ενάντια στην p110delta, η κυκλοφορία όμως των φαρμάκων αυτών δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον. |