Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ψηφιακή εφαρμογή αξιολογεί τον πιθανό κίνδυνο για ηπατίτιδες

19/9/2018 9:31:58 πμ
Για να αντιμετωπιστούν τα υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσει την πρώτη ψηφιακή εφαρμογή στη χώρα μας για την αξιολόγηση κινδύνου για τις ιογενείς ηπατίτιδες.


Ονομάζεται «Risk Assessment», έχει τη μορφή σύντομου και απλού ερωτηματολογίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).


Μέσω της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα, εξατομικευμένα και στοχευμένα συμπεράσματα σχετικά με το αν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις για κάποιον από τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (Α, Β, C) ή εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Α ή και Β. Αυτά τα συμπεράσματα είναι αυστηρά προσωπικά, ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του προσώπου.


Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προσφέρονται αναλυτικές εξηγήσεις ως προς το λόγο διατύπωσης κάθε ερώτησης, ενώ διατίθεται έγκυρη πληροφόρηση για τις ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β και C.

Υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης & έλλειψη ενημέρωσης

Ο λόγος για την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των χρονίως πασχόντων με ηπατίτιδες, τα οποία συνδέονται άμεσα με την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού, αλλά και με την απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα για τις χρόνιες ηπατίτιδες Β και C.

 

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος «Προμηθέας», οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην περίπτωση της χρόνιας ηπατίτιδας C, οι αδιάγνωστοι ασθενείς αφορούν στο 80% των περίπου 100.00 ανθρώπων που ζουν με τη νόσο στη χώρα μας, ενώ από τους περίπου 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι.


«Η υποδιάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια ζωής» αναφέρειο «Προμηθέας», προσθέτοντας ότι «δύο στους τρεις θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας λόγω των ιογενών ηπατιτίδων έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000 έως σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο».


Όπως τονίζει, παρά τη σοβαρότητα αυτών των νοσημάτων, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν να εξαλειφθούν. Υπογραμμίζεται, ότι υπάρχει εμβόλιο έναντι των ηπατιτίδων Α και Β, ενώ για τις ηπατίτιδες Β και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.


«Η ατομική ευθύνη για την ενημέρωση και την πρόληψη κατέχει ρόλο-κλειδί στην καταπολέμηση των ιογενών ηπατιτίδων και μέσα από συλλογική προσπάθεια ο καθένας από μας μπορεί να διασφαλίσει με επιτυχία τη θωράκιση της υγείας του» καταλήγει ο Σύλλογος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποτελέσματα από την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας
Η πρώτη εκδοχή της είναι τώρα διαθέσιμη για τις φαρμακευτικές εταιρείες






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση