
Η φαρμακευτική ουσία rimegepant πήρε την πρώτη άδεια κυκλοφορίας της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προφύλαξη ημικρανικών επεισοδίων και την αντιμετώπιση της οξείας ημικρανίας με ή χωρίς αύρα.
Πρόκειται για ένα γονιδιακό ανταγωνιστή CGRP των εταιρειών Pfizer & Biohaven, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες ασθενείς που έχουν τουλάχιστον 4 κρίσεις ημικρανίας το μήνα. Λαμβάνεται από του στόματος και με μία μόνο δόση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet, μειώνει αποτελεσματικότερα τον πόνο και τα σχετικά συμπτώματα, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σε δύο ώρες από τη λήψη του. Όσον αφορά την προληπτική του δράση, η μελέτη έδειξε ότι αν λαμβάνεται κάθε δεύτερη ημέρα πετυχαίνει σημαντική μείωση των ημερών με ημικρανία ανά μήνα.
Με δεδομένο ότι η ημικρανία είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως με περίπου έναν στους δέκα ανθρώπους να ζουν με την πάθηση μόνο στην Ευρώπη, ο Nick Lagunowich, παγκόσμιος πρόεδρος της Pfizer Internal Medicine δήλωσε: «Υπάρχει μια σημαντική ανικανοποίητη ανάγκη για τα άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζουν με τον πόνο και την αναπηρία που προκαλούνται από συχνές ημικρανίες. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στον θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το φάρμακο στους ασθενείς».
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν στις δοκιμές ήταν η ναυτία (3% των ασθενών) και αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. εξάνθημα) σε λιγότερο από το 1% των ασθενών.