Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Περιφέρεια Αττικής: Οδηγίες για την εκτέλεση συνταγών ναρκωτικών φαρμάκων

14/10/2015 1:29:26 μμ
Πως εκτελούνται οι συνταγές για κωδεϊνούχα και ναρκωτικά φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η Περιφέρεια Αττικής, απέστειλε έγγραφο τόσο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους όσο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Αττικής, με το οποίο εφιστά την προσοχή στην σωστή συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών που περιέχουν κωδεϊνούχα και ναρκωτικά φάρμακα.

Επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια των τακτικών και έκτακτων ελέγχων που πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας στα λειτουργούντα φαρμακεία, έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός σχετικών συνταγών , οι οποίες έχουν εκδοθεί από γιατρούς κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 8 του ν.4139/2013 και έχουν χορηγηθεί από φαρμακοποιούς κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων του άρθρου 9 του αυτού νόμου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι να κατάσχονται οι συνταγές και να αυξάνονται οι παραπομπές και οι κλήσεις σε απολογία τόσο των γιατρών όσο και των φαρμακοποιών.

Ως εκ τούτου, σας εφιστούμε την προσοχή, για την τήρηση του νόμου ως προς τον έλεγχο και τις προϋποθέσεις διάθεσης ναρκωτικών φαρμάκων κατά την εκτέλεση τέτοιων συνταγών.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει ότι κάθε χρόνο από 1η έως 15η Ιανουαρίου, πρέπει να καταθέτουν τα φαρμακεία υποχρεωτικά την απογραφή των ναρκωτικών του φαρμακείου τους στην Περιφέρεια που ανήκουν. Αυτό ισχύει υποχρεωτικά ΚΑΙ για τα φαρμακεία που έχουν πρόσκαιρο κλείσιμο.

Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε να μην έχετε ληγμένα ναρκωτικά κατά τις επιθεωρήσεις που γίνονται (είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν στο φαρμακείο 5 μορφίνες και 5 πεθιδίνες, ΟΧΙ ΛΗΓΜΕΝΕΣ).

Όσοι έχουν προμηθευτεί ναρκωτικά μέσα στο 2015 (νέοι φαρμακοποιοί) θα πρέπει πρίν την κατάθεση της απογραφής (1 έως 15.1.2015) να έχουν φροντίσει να απευθυνθούν στις κατά τόπους Περιφέρειες, ώστε να θεωρήσουν το βιβλίο των ετησίων καταστάσεων ναρκωτικών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παρέμβαση του ΠΦΣ στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ για την επίλυσή του
Σχετικά με τα ΦΥΚ και τα εμβόλια απευαισθητοποίησης






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση