Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Περιεδρική νόσος του Crohn: Ποιες είναι οι επιπλοκές που δημιουργεί;

12/3/2018 10:55:15 πμ
Και πώς αντιμετωπίζονται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόκληση για τους ειδικούς παραμένει η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της περιεδρικής (περιπρωκτικής) νόσου του Crohn, που συχνά απαιτεί τη συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων για την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας στους ασθενείς, δεδομένου ότι η ασθένεια επηρεάζει ποικιλοτρόπως σημαντικό αριθμό ασθενών και σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής.


«Τα περιεδρικά συμπτώματα αποτελούν την πρώτη εκδήλωση στο 5% των ασθενών με νόσο του Crohn, ενώ το ένα τρίτο αυτών παρουσιάζει κάποια στιγμή στη ζωή του συμπτώματα ή επιπλοκές στο περίνεο ή/και το ορθό. Δεδομένου ότι η νόσος είναι ανίατη, η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων υποφέρουν από αυτήν, μέσω της μείωσης των συμπτωμάτων και των επιπλοκών που προκαλεί», επισημαίνει ο διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.


Η περιπρωκτική νόσος του Crohn είναι μια μορφή αυτού του χρόνιου νοσήματος του εντέρου η οποία προκαλεί φλεγμονή γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να εμφανιστεί αυτοτελώς ή ταυτόχρονα με άλλες εκδηλώσεις της νόσου του Crohn, δηλαδή φλεγμονές σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. Η νόσος του Crohn επηρεάζει συχνότερα το λεπτό έντερο και την αρχή του παχέος εντέρου, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής οδού από το στόμα έως τον πρωκτό, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της περιπρωκτικής νόσου του Crohn μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, κνησμό γύρω από τον πρωκτό, αιμορραγία, διαρροή πύου / βλέννης, επείγουσα ανάγκη για αφόδευση ή ακράτεια και πυρετό.


Πέραν των παραπάνω συμπτωμάτων, όπως εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, στους ασθενείς με περιπρωκτική νόσο του Crohn ενδεχομένως να υπάρξουν επιπλοκές και συγκεκριμένα να αναπτύξουν:


Έλκος: Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ελκών (ανοικτών πληγών). Δερματικές εκφύσεις: Μικρές, σαρκώδεις σχηματισμοί γύρω από τον πρωκτό.


Ραγάδα: Μικροσκοπικά σκισίματα στον πρωκτό και στον πρωκτικό σωλήνα, που σπανίως απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Όταν όμως είναι απαραίτητη, εκτελείται με τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό, σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία του ασθενή, ο οποίος επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του.


Απόστημα: Η δημιουργία αποστήματος είναι από τις πλέον συχνές εκδηλώσεις της νόσου και ο χειρουργός καλείται να επέμβει προκειμένου να παροχετευτεί το πύον που έχει εγκλωβιστεί σΆ ένα θύλακα, η δημιουργία του οποίου οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση. Τα αποστήματα είναι συχνά αιτία ανάπτυξης συριγγίων.


Συρίγγιο: Το συρίγγιο είναι ένα κανάλι που αναπτύσσεται μεταξύ δύο τμημάτων του εντέρου ή μεταξύ δύο οργάνων και τα συνδέει. Περίπου 1 στα 3 άτομα με νόσο του Crohn αναπτύσσουν συρίγγιο σε κάποιο σημείο. Η θεραπεία του με φαρμακευτική θεραπεία είναι αδύνατη, γιατί η μολυσμένη περιοχή βρίσκεται στο πρωκτικό κανάλι όπου υπάρχει υψηλότερη πίεση, η οποία εμποδίζει την μολυσμένη περιοχή να αδειάσει. Η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων είναι η ενδοσκοπική θεραπεία (VAAFT), που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εξειδικευμένο χειρουργό. Είναι αναίμακτη, ανώδυνη, ασφαλής, αποτελεσματική και ο ασθενής δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο.


Στένωση του ορθού: Με την πάροδο του χρόνου το πρωκτικό άνοιγμα μπορεί να περιοριστεί εξαιτίας της ανάπτυξης ουλώδους ιστού, λόγω της χρόνιας φλεγμονής. Αυτό μπορεί να μπλοκάρει τη δίοδο των κοπράνων, είτε μερικώς είτε πλήρως, επιβραδύνοντας ή εμποδίζοντας τη μετακίνηση τους. Η απόλυτη παρεμπόδιση μπορεί να καταστεί απειλητική για τη ζωή και συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζει την αναγέννηση του ορθικού βλεννογόνου
Από 1,2 έως 15 φορές υψηλότερος ο κίνδυνο για τους πάσχοντες






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics