Το πειραματικό φάρμακο συνίσταται από δύο διαφορετικά είδη «RNA παρεμβολής» (RNAi), μόρια δηλαδή τα οποία απενεργοποιούν επιλεκτικά συγκεκριμένα γονίδια τόσο του ιού του έρπη όσο και των κυττάρων της γεννητικής περιοχής, αποτρέποντας τη μόλυνση για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας. |
Μία αλοιφή με μικροβιοκτόνο δράση, η οποία εφαρμοζόμενη τοπικά στα εξωτερικά γεννητικά όργανα θα μπορούσε να προλαμβάνει μια πιθανή μόλυνση με τον ιό του έρπη (HSV-2), δοκίμασαν Αμερικανοί επιστήμονες σε πειραματόζωα. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Host & Microbe.
Το πειραματικό φάρμακο συνίσταται από δύο διαφορετικά είδη «RNA παρεμβολής» (RNAi), μόρια δηλαδή τα οποία απενεργοποιούν επιλεκτικά συγκεκριμένα γονίδια τόσο του ιού του έρπη όσο και των κυττάρων της γεννητικής περιοχής, αποτρέποντας τη μόλυνση για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Συγκεκριμένα το ένα μόριο RNAi μπλοκάρει ένα γονίδιο του ιού που είναι απαραίτητο για τη μόλυνση, ενώ το άλλο είδος RNAi εμποδίζει την «πρόσδεση» του ιού στα κύτταρα της γεννητικής περιοχής και κατ’ επέκταση εμποδίζει την προσβολή των κυττάρων από τον ιό.
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα από τα συχνότερα αφροδίσια νοσήματα, προκαλείται από τον ιό HSV-2 και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, αφού ο ιός μετά τη μόλυνση μένει μόνιμα στο σώμα και μπορεί να δραστηριοποιείται ανά διαστήματα. Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν σήμερα συνίστανται σε γενικά μέτρα προφύλαξης κατά της μόλυνσης (προφυλακτικό, αποχή από το σεξ σε περιόδους υποτροπής του έρπη) και σε φάρμακα, όπως η ακυκλοβίρη και η βαλακυκλοβίρη, τα οποία δεν προλαμβάνουν τη μόλυνση αλλά ελαχιστοποιούν τα συμπτώματά της.
Για τον λόγο αυτό, το νέο «προληπτικής χρήσης» φάρμακο θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του έρπη συνολικά, ενώ θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τον οδηγό για την ανάπτυξη παρόμοιων ελπιδοφόρων φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως πχ αυτή του HIV/AIDS. |
|