Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πειραματικό φάρμακο μειώνει κατά 47% την κακή χοληστερόλη

12/6/2015 10:40:58 πμ
Χαρακτηρίστηκε θρίαμβος της σύγχρονης γενετικής επανάστασης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένα πειραματικό φάρμακο, η αλιροκουμάμπη (alirocumab) μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ την «κακή» (LDL) χοληστερόλη στο αίμα!

 

Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ανήκει στη νέα οικογένεια αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων, των αναστολέων της πρωτεΐνης PCSK9, πρωτεΐνη που εμποδίζει το ήπαρ να αποβάλλει την LDL χοληστερόλη από τον οργανισμό.


 

Μετά από την ανασκόπηση 24 κλινικών μελετών για τους αναστολείς του PCSK9, φάνηκε ότι τα φάρμακα μειώνουν κατά 47% κατά μέσον όρο την LDL χοληστερόλη (η μείωση έφτασε το 65% σε μερικούς ασθενείς), η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

 


Το φάρμακο που λαμβάνεται με ένεση μία φορά κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε μήνα, αναλόγως με το σκεύασμα, απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις στατίνες ή για όσους έχουν γενετική προδιάθεση για πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε τη θετική γνωμοδότηση για την έγκριση της alirocumab γι? αυτούς τους ασθενείς και η τελική απόφαση αναμένεταιέως τα τέλη Ιουλίου. Εάν ολοκληρωθεί η έγκριση, θα είναι το πρώτο από μια σημαντική νέα κατηγορία φαρμάκων, η οποία μειώνει δραστικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.


 

Ο Δρ Τζόσουα Knowles, καρδιολόγος του Στάνφορντ, αποκάλεσε τα φάρμακα αυτά "ένα θρίαμβο της σύγχρονης γενετικής επανάστασης."

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Δώστε τη σωστή συμβουλή προς τον ασθενή με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics