Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του παγκρέατος

22/2/2008
Ελπίδες για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα δοκιμών του νέου εμβολίου σε πειραματόζωα, οι ερευνητές προσδοκούν να πάρουν σύντομα άδεια έναρξης κλινικών δοκιμών του εμβολίου και σε ανθρώπους.

Η διαλεύκανση του ρόλου μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στην εκδήλωση καρκίνου του παγκρέατος θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για τη δημιουργία ενός εμβολίου με μελλοντική χρήση σε ανθρώπους, αναφέρουν ερευνητές ιατρικού ινστιτούτου του Τέξας στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Cancer Therapeutics.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη «μεσοθηλίνη», η οποία βρέθηκε ότι αφθονεί στην επιφάνεια των παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων και, σύμφωνα με τις έρευνες, φαίνεται να προωθεί την ανάπτυξη των νεοπλασιών, μέσω καταστολής των δυνατοτήτων άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών.

Η ύπαρξη της μεσοθηλίνης στην επιφάνεια των κυττάρων άλλων τύπων καρκίνου ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, δεν ήταν όμως εξακριβωμένος ο ρόλος της στην εκδήλωση καρκίνου του παγκρέατος.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας διαπιστώθηκε ότι η in vitro επίδραση μεσοθηλίνης σε παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα προωθούσε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και εξάπλωσή τους σε σχέση με καρκινικά κύτταρα στα οποία δεν είχε χορηγηθεί η πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα βρέθηκε ότι η in vivo επαγωγή της έκφρασης μεσοθηλίνης σε παγκρεατικό ιστό πειραματόζωων (ποντίκια) είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση καρκίνου στον ιστό.

Σε επιπλέον πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, δοκιμάστηκε σε ποντίκια με παγκρεατικές νεοπλασίες η αποτελεσματικότητα ενός θεραπευτικού εμβολίου που παρασκεύασαν οι επιστήμονες, το οποίο αποτελούνταν από μόρια μεσοθηλίνης συνδεδεμένα σε ιϊκά μικροσφαιρίδια και στόχευε στα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα.

Βρέθηκε ότι το εμβόλιο προήγαγε μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση καθώς και μια σημαντική συρρίκνωση (ή ακόμη και εξάλειψη) των νεοπλασιών, υπερδιπλασιάζοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ποντικιών στα οποία χορηγούνταν, έναντι ποντικιών στα οποία δεν είχε χορηγηθεί το εμβόλιο.

Μετά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα οι ερευνητές προσδοκούν να πάρουν σύντομα άδεια έναρξης κλινικών δοκιμών του εμβολίου και σε ανθρώπους, καθώς ο καρκίνος του παγκρέατος θεωρείται ως μία από τις δυσκολότερα αντιμετωπίσιμες μορφές της νόσου και η ανάγκη για εύρεση νέων θεραπευτικών μεθόδων κρίνεται επιτακτική.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση