Ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο βρίσκεται στα πρώτα στάδια των κλινικών του δοκιμών, βρέθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που πάσχουν από την ηωσινοφιλική μορφή του άσθματος, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη χορήγηση κορτικοστεροειδών ουσιών και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους. |
Ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο βρίσκεται στα πρώτα στάδια των κλινικών του δοκιμών, βρέθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα που πάσχουν από την ηωσινοφιλική μορφή του άσθματος, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη χορήγηση κορτικοστεροειδών ουσιών και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους (αύξηση βάρους, οστική απώλεια, αυξημένος κίνδυνος διαβήτη).
Η ηωσινοφιλική μορφή του άσθματος αφορά μία σχετικά σπάνια αλλά αρκετά σοβαρή μορφή της νόσου που αναπτύσσεται κατά την ενήλικη ζωή και απαιτεί για τη διαχείρισή της συστηματική και μακροχρόνια κατανάλωση φαρμάκων. Προκαλείται από τον αυξημένο αριθμό ηωσινόφιλων λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία δημιουργώντας μία μόνιμη κατάσταση φλεγμονής στις αναπνευστικές οδούς, μειώνουν την ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα που φτάνει στους πνεύμονες.
Όπως αναφέρουν Καναδοί και Βρετανοί ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, σε δύο κλινικές δοκιμές μικρής κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 20 και 61 ασθενών αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα μεπολιζουμάμπη (mepolizumab), χορηγούμενο ενέσιμα μία φορά τον μήνα, μείωνε σημαντικά τις κρίσεις άσθματος ενώ παράλληλα δεν χρειαζόταν η χορήγηση άλλων φαρμάκων. Αντίθετα σε ασθενείς στους οποίους είχε δοθεί εικονικό φάρμακο (placebo) η χορήγηση κορτικοστεροειδών ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μεπολιζουμάμπη αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη μορφή του άσθματος αναστέλλοντας την ιντερλευκίνη-5, το χημικό μόριο δηλαδή που επάγει την ενεργοποίηση των ηωσινόφιλων αιμοσφαιρίων. Η μείωση του αριθμού και της δραστηριότητας των ηωσινόφιλων συνεπάγεται την αναστολή της φλεγμονής στις αεροφόρες οδούς και την αποκατάσταση της ομαλής ροής του οξυγόνου προς τους πνεύμονες.
Η μεπολιζουμάμπη, ουσία της GlaxoSmithKline, δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή και για άλλες παθήσεις που προκαλούνται από την αυξημένη δραστηριότητα των ηωσινόφιλων αιμοσφαιρίων και η κύρια ένδειξή του αφορά στη θεραπεία του ιδιοπαθούς υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου. |
|