Ιάπωνες ερευνητές, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων σε κοτόπουλα, κατόρθωσαν να παράγουν ιντερφερόνη Β, πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται ως αντινεοπλασματικό και ανοσοτροποποιητικό φάρμακο.
Στόχος είναι, μετά τις σχετικές κλινικές έρευνες, η ουσία να παράγεται με μειωμένο κόστος, ώστε να μειωθεί και η τιμή του τελικού σκευάσματος.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από εδώ και εδώ, οι ερευνητές του Ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας γονιμοποίησαν αυγά κότας με κύτταρα που παράγουν ιντερφερόνη Β. Τα κοτόπουλα που γεννήθηκαν από τα αυτά τα αυγά κληρονόμησαν τα επιθυμητά γονίδια και στη συνέχεια διασταυρώθηκαν με συνηθισμένες κότες.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν κότες ικανές να παράγουν αυγά που περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία.
Αυτή τη στιγμή, τρεις είναι οι κότες που κάνουν τα επιθυμητά αυγά κάθε μία ή δύο ημέρες. Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει τη σταθερή παραγωγή 100mg ιντερφερόνης από κάθε αυγό, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση στις έρευνες και στη συνέχεια στη κατά πολύ φτηνότερη παραγωγή της φαρμακευτικής ουσίας.
«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που ελπίζουμε ότι οδηγεί στην ανάπτυξη φθηνών φαρμάκων», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Osaka, Hironobu Hojoκαι συμπληρώνει ότι το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθούν έρευνες ασφαλείας στις ουσίες αυτές που θα περιέχονται στα αυγά, ώστε να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά τους για φαρμακευτική χρήση.