Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμια μάστιγα η παιδική παχυσαρκία

12/10/2016 3:52:14 μμ
Μέχρι το 2025 268 εκατ. παιδιά θα είναι παχυσαρκία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η παχυσαρκία αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσος και αιτία για άλλα σοβαρότερα νοσήματα.


Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που δεν είναι και τόσο θετικά, εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν χωρίς κάποιες αλλαγές μέχρι το 2025, πάνω από 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας, 5 έως 18 ετών, σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα.Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation- W.O.F).


Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες που ευθύνονται για την αύξηση της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών κατά το ένα τρίτο (33%), η διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών.


Η Ελλάδα δεν εξαιρείται από τον κανόνα καθώς, τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι Υπέρβαρα ή Παχύσαρκα.


Παράλληλα, ένα πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με την Παχυσαρκία, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία, το Λιπώδες Ήπαρ, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η Ισνουλινοαντοχή, οι Διαταραχές Πηκτικότητας, οι Διαταραχές του Ενδοθηλίου κ.α., θα επηρεάσουν μέχρι το 2025, 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, 39.000 παιδιών με Υπέρταση και 55.000 παιδιών με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος στη χώρα μας.


Η μέχρι στιγμής εικόνα από τις διεθνείς τάσεις δεν φαίνεται ιδιαίτερα θετική καθώς η διαφήμιση του fast food και των γλυκών, οι τεχνολογικές τάσεις που ακινητοποιούν τα παιδιά και δεν αθλούνται και η ζωή στο αστικό περιβάλλον φαίνεται πως δυσχεραίνουν την κατάσταση. Οι επιστήμονες ελπίζουν οτι οι κυβερνήσεις θα ακούσουν τις προειδοποιήσεις τους και θα οργανώσουν πολιτικές ώστε το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας να παραμείνει στα επίπεδα του 2010 με σκοπό την αντιστροφή του φαινομένου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics