Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Όταν πονούν οι αρθρώσεις

12/10/2015 12:57:48 μμ
Ενημερωτική εκδήλωση σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η 12η Οκτωβρίου κάθε έτους είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (World Arthritis Day - WAD). Το φετινό μήνυμα της WAD 2015-2016 καθορισμένο από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) είναι: "It?s in your hands, take action”

Στην Ελλάδα οι ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000. Υπολογίζεται ότι το 13% του πληθυσμού της χώρας μας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, το 11% από οσφυαλγία, το 4,8% από αυχεναλγία, το 4,5% από οστεοπόρωση και το 2,1% από σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία της ΡΑ παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την παθογένεση της ρευματοπάθειας αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.

Στην Ελλάδα οι ρευματοπάθειες αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Οι ευματοπάθειες προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ΡΑ εγκαταλείπει την εργασία του μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με ΡΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας ο πρόεδρός της, κ. Π. Τρόντζας, υπάρχουν σήμερα σημαντικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας.

 "Γολγοθάς” των ρευματοπαθών στην χώρα μας


Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά μόλις 350 ρευματολόγοι για τα τρία περίπου εκατομμύρια ρευματοπαθών (ήπιες και σοβαρές περιπτώσεις), εκ των οποίων λιγότερο από το 10% εργάζεται στο ΕΣΥ ή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα ακόμα και η επίσκεψη για τους πολίτες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να καθίσταται ασύμφορη οικονομικά, αφού οι περισσότεροι εξειδικευμένοι επαγγελματίες εργάζονται με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα στο ΠΕΔΥ είναι μόλις 20 ρευματολόγοι και πάνω από 300 είναι ιδιώτες. Και αν αναλογιστεί κανείς και τα εμπόδια που η ίδια η πολιτεία σηκώνει στην αποκατάσταση των ρευματοπαθών, κατανοεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη...

Πρώτον τα ακριβά φάρμακα είναι στοχοποιημένα και χρειάζονται ειδικές επιτροπές με γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να εγκριθούν, αλλά ακόμα και τότε οι ασθενείς μπορούν να τα βρουν μόνο στα (ελάχιστα) φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επιπροσθέτως, ακόμα και οι κανόνες αναφορικά με το ποιοι δικαιούνται εξαρχής το επίδομα ρευματοπάθειας είναι πολύ θολοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις διεργασίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, που γνωμοδοτούν επ' αυτού.

Τρίτον, οργανωμένες κλινικές ρευματοπάθειας του ΕΣΥ υπάρχουν μόνο στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (και όχι στης Θεσσαλονίκης) και σε τέσσερα ακόμα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ υπάρχει και μία στο νοσοκομείο της Καβάλας και μία σε εκείνο της Καρδίτσας. Όλα αυτά για την εξυπηρέτηση και φροντίδα τριών εκατομμυρίων ασθενών!

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με ΡΑ να παρατούν την θεραπεία τους, χωρίς να έχουν καν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση από τους ειδικούς, ως προς το πώς μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, ζώντας με τα προβλήματα της πάθησής τους.

Ο κ. Π. Τρόντζας τόνισε ότι οι καταστρεπτικές συνέπειες των ρευματοπαθειών που προκαλούνται στα πάσχοντα άτομα, στις οικογένειες τους και στην Εθνική Οικονομία μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μόνον εάν εφαρμοσθεί η «πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη σύγχρονη θεραπεία».

Ενημερωτική εκδήλωση σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας, το Εθνικό Συμβούλιο διοργανώνει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, ανοιχτή κεντρική εκδήλωση κοινού (με ελεύθερη είσοδο) στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής (αίθουσα Σκαλκώτας) με τη συμμετοχή και θεσμικών παραγόντων.

Στην εκδήλωση που θα διαρκέσει από τις 17:30 έως τις 21:30 περιλαμβάνονται:

17:00 - 18:30 Θεματικά Stands σε περίπτερα και videos από του Συλλόγους Ασθενών

18:30 - 19:00 Χαιρετισμοί από το Υπουργείο Υγείας και άλλους επίσημους

19:00 - 20:00 Σύντομες ομιλίες για τις Ρευματικές Παθήσεις από Καθηγητές Ρευματολογίας, Πρόεδρους Ασθενών και Οικονομολόγο της Υγείας

20:00 - 20:15 Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις από τον Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Ρευματικές Παθήσεις

20:15 - 20:30 Ελεύθερη συζήτηση με το κοινό

20:30 - 21:30 Καλλιτεχνική Εκδήλωση με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Bogaz Musicue)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με τη βοήθεια της πλατφόρμας μηχανικής μάθησης της εταιρείας Relation
Το σύνολο των ασθενών αναμένεται να φτάσει τα 643 εκατομμύρια έως το 2030






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση