Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Π.Ο.Υ.: Το 52,3% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους

11/5/2022 10:37:10 μμ
Η ανάγκη για καλά προγράμματα πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων αναδεικνύεται στην 1η σχετική παγκόσμια έκθεση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η πανδημία Covid-19 και άλλες πρόσφατες μεγάλες εστίες ασθενειών ανέδειξαν πόσο πολύ συμβάλλουν στην εξάπλωση των λοιμώξεων οι ίδιοι οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης, βλάπτοντας ασθενείς, εργαζόμενους και επισκέπτες. Ωστόσο, μια νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει ότι όπου ακολουθείται καλή υγιεινή των χεριών και άλλες -οικονομικές- πρακτικές, το 70% αυτών των λοιμώξεων μπορεί να προληφθεί.

Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος 7 στους 100 ασθενείς θα προσβληθούν από τουλάχιστον μία νοσοκομειακή λοίμωξη, αριθμός που ανεβαίνει στους 15 ασθενείς ανά 100 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ κατά μέσο όρο 1 στους 10 προσβεβλημένους ασθενείς θα χάσει τη ζωή του. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα στις ΜΕΘ και τα νεογνά.

Η νέα έκθεση του ΠΟΥ συγκεντρώνει στοιχεία για τα προγράμματα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων σε χώρες διεθνώς και αποτελεί την πρώτη σχετική ανάλυση στον κόσμο

Σε αυτήν αναδεικνύεται ότι ο αντίκτυπος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στη ζωή των ανθρώπων είναι ανυπολόγιστος: Πάνω από το 24% των ασθενών που παθαίνουν σηψαιμία στο νοσοκομείο και το 52,3% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πεθαίνουν κάθε χρόνο. Οι θάνατοι αυξάνονται δύο έως τρεις φορές, όταν οι λοιμώξεις είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Όσον αφορά τα προγράμματα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων (IPC), ο ΠΟΥ αποφάνθηκε ότι το 2021-2022, μόνο τέσσερις από τις 106 χώρες που αξιολογήθηκαν (3,8%) είχαν όλες τις ελάχιστες απαιτήσεις σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, συγκρίνοντας δεδομένα από έρευνες του 2017-2018, έχει αυξηθεί το ποσοστό των χωρών που έχουν προϋπολογισμό για προγράμματα IPC, σχετικά προγράμματα σπουδών για τους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, ανάπτυξη εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών και άλλες παρεμβάσεις. 

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ δήλωσε σχετικά: «Η πρόκλησή μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες είναι σε θέση να διαθέσουν σε προγράμματα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων όλους τους ανθρώπινους πόρους, τις προμήθειες και τις υποδομές που απαιτούνται».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη Lisa Faast, PharmD, ιδρύτρια και CEO της DiversifyRx, εταιρεία συμβουλευτικής και επιχειρηματικής υποστήριξης
Σύμφωνα με έκθεση της EFPIA και της IQVIA






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025