Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Φ.Σ.: Το ποσό των εμβολίων δεν υπόκειται σε rebate

14/2/2014 9:53:10 πμ
Ενημέρωση από τον Π.Φ.Σ. σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τον τρόπο υποβολής συνταγών εμβολίων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Αντιλαμβανόμενος τη δυσφορία που προκαλούν οι επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι συχνές αλλαγές στην καθημερινή εργασία του φαρμακοποιού, ο Π.Φ.Σ. με ανακοίνωσή του προς όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Με την έκδοση ξεχωριστής κατάστασης και ξεχωριστού τιμολογίου επιτυγχάνονται:

α) Το ποσόν των εμβολίων αξίας περίπου 150.000.000 ευρώ ετησίως δεν θα προσμετράται στο πλαφόν της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όπως και το ποσόν των εμβολίων που υπόκειται σε rebate.

β) Το απομένον ποσό των υπόλοιπων φαρμάκων μειώνεται κατά την αξία των εμβολίων και κατά συνέπεια μειώνεται το καταβαλλόμενο rebate, καθότι θα υπολογίζεται σε μικρότερο ποσό.
Η δαπάνη των εμβολίων θα εξοφλείται συγχρόνως με τα υπόλοιπα φάρμακα.


Αυτό επισημαίνουν και οι Αργύριος Αργυρόπουλος (μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Θεσσαλονίκης), Ιωάννης Γκορτσίλας (πρόεδρος Φ.Σ. Καρδίτσας), Σπυρίδων Νικολαΐδης (μέλος Δ.Σ. ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης) και Αναστάσιος Τερζής (πρόεδρος Φ.Σ. Έβρου) σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «η αλλαγή έγινε βίαια και με ομολογουμένως βιαστικό τρόπο, αφού ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μας ενημερώσει σχετικά μόλις τις τελευταίες ημέρες του μήνα, οπότε δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε ομαλά κι οργανωμένα τον τρόπο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων και εκείνο της έκδοσης των σχετικών παραστατικών. Πέρασε όμως κι αυτό και ήδη από τον τρέχοντα μήνα αυτά που σε κάποιους φάνταζαν βουνό πριν δύο εβδομάδες θα γίνουν μέρος της ρουτίνας όλων μας. Το λογισμικό των προγραμμάτων φαρμακείου είναι έτοιμο και έχει ήδη απλοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.»

Τονίζουν επίσης ότι «Το Μάρτιο του 2013 χρειάσθηκε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο με τα αναλώσιμα διαβητολογικά υλικά. Ήταν κάτι εντελώς απαραίτητο, αφού επρόκειτο να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής τους. […] Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, όπως όλοι γνωρίζουμε, μειώθηκε σε σχέση με εκείνη του 2013 κατά 370 εκατ. ευρώ και από 2,37 δισ. φέτος δεν μπορεί να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε όμως, σωστά κατά την άποψή μας, να εξαιρεθούν από τη φαρμακευτική δαπάνη και τα εμβόλια, οι οροί και τα παράγωγα αίματος και να πληρώνονται από κονδύλια της προληπτικής ιατρικής. […] Παράλληλα, μετά και τις απαραίτητες ενέργειες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εξαιρούνται από το rebate.

Με τον τρόπο αυτό η φαρμακευτική δαπάνη παρόλο που παραμένει για το 2014 παγιωμένη στα 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται αυξημένη κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε εμβόλια, ορούς και παράγωγα αίματος, αφού αυτά δε θα συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτήν. Την ίδια στιγμή τα φαρμακεία δε θα πληρώνουν rebate για τα σκευάσματα αυτά, αλλά και το rebate που θα πληρώνουν για τα υπόλοιπα φάρμακα θα είναι μειωμένο ανάλογα

Καταλήγοντας σχολιάζουν: «Έτσι λοιπόν η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που είναι διαθέσιμη για τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας, είναι κατά πολύ μικρότερη και τα φαρμακεία παίρνουν άλλη μιαν ανάσα στο δύσκολο στίβο της επιβίωσής τους μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης που εξωθεί στο πιο δύσκολο σημείο όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.»

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση