Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Φ.Σ.: Ανεφάρμοστες οι αποφάσεις – Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς

31/7/2014 10:20:57 πμ
Την αντίθεσή τους με τα μέτρα για τα γενόσημα δηλώνουν οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

 



 

Ο Π.Φ.Σ. απέστειλε έγγραφο προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρη Κοντό, με το οποίο εκφράζει τη διαφωνία του για τον τρόπο «βίαιης» χορήγησης γενόσημων φαρμάκων που θέλει να επιβάλλει ο Οργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνει ότι το φάρμακο δεν μπορεί να επιβάλλεται «με αστυνομικά μέτρα» και ότι οι εκβιασμοί προς τους φαρμακοποιούς δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, εφόσον ο ασθενής πληρώνει τη διαφορά της τιμής και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κλείνοντας ανακοινώνει ότι οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να εκτελούν τις συνταγές όπως προβλέπεται, θεωρώντας ανεφάρμοστα τα εν λόγω μέτρα του υπουργού Υγείας και του Οργανισμού.


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:


«Κύριε Πρόεδρε
Με την υπ΄ αριθμ. 28007/28.7.2014 εγκύκλιό σας προσπαθείτε να εφαρμόσετε την απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Βορίδη που αφορά τη βίαιη χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων στους ασφαλισμένους.
Οφείλετε να γνωρίζετε κύριε Πρόεδρε, ότι το γενόσημο φάρμακο δυστυχώς δεν επιβάλλεται με αστυνομικά μέτρα. Η χρήση του κατακτάται με εμπιστοσύνη και αφού γίνει πρώτα –και με τα χρόνια– συνείδηση στους ασφαλισμένους, προϋπόθεση απαραίτητη για να δημιουργηθούν μερίδια αγοράς, όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από τη στιγμή που τη διαφορά τιμής μεταξύ φθηνότερου γενοσήμου με άλλο γενόσημο ή πρωτότυπο την επιβαρύνεται ο ασθενής και όχι το ασφαλιστικό ταμείο, θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε αυτή την απόφαση.

Είναι προφανές ότι σήμερα, στις παρούσες συνθήκες, χρειάζεστε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ακέραια, δηλαδή τις βιομηχανίες γενοσήμων ικανοποιημένες, τους ασφαλισμένους να μην πληρώνουν συμμετοχή για να μη διαμαρτύρονται και ταυτόχρονα τη δαπάνη στα μέτρα σας.

Σε αυτή σας την προσπάθεια δυστυχώς χρησιμοποιείτε εκβιαστικά και συστηματικά τους φαρμακοποιούς, αδιαφορώντας για την ισχύουσα νομοθεσία και στερείτε ταυτόχρονα εμμέσως την επιλογή φαρμάκου στον ασφαλισμένο, δικαίωμα που απορρέει από τον ίδιο νόμο.

Τέλος, κ. Πρόεδρε, θα πρέπει ο Υπουργός και εσείς να σταματήσετε να κρύβεστε πίσω από τους λειτουργούς της Υγείας, φοβούμενοι την κοινωνία. Αν θέλετε αλλάξτε το «νόμο». Μέχρι τότε, σας δηλώνουμε,ότι εμείς θα εκτελούμε τις συνταγές όπως προβλέπεται, θεωρώντας την απόφαση σας ανεφάρμοστη.

Οι εκτελούντες χρέη

ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΗΛΙΑΣ ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ»

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση