Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Π.Ε.Φ.: «Υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος αφελληνισμού της φαρμακευτικής αγοράς»

6/7/2011
Δελτίο Τύπου με αφορμή τις νέες μειώσεις τιμών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.):


"Αθήνα, 04/07/2011


Η έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών της 30ης Ιουνίου αποτελεί ένα ακόμη «πλήγμα» για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, απειλώντας πλέον μεσοπρόθεσμα την ίδια την επιβίωσή των ελληνικών μονάδων! Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) υποστηρίζει πως και η νέα αυτή ανατιμολόγηση δεν θα πετύχει το σκοπό της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού θα οδηγήσει στην αύξηση της έντασης της υποκατάστασης των παλιών και ασύμφορων πλέον να παραχθούν φαρμάκων από νέα και εισαγόμενα, με πολλαπλάσια τιμή.


Επί 15 μήνες, ο κλάδος τις ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας «βλέπει» τις τιμές των προϊόντων του να μειώνονται ακόμη και κατά 40% (!) ως επακόλουθο της αναποτελεσματικής μεθόδου τιμολόγησης, «ακούει» εξαγγελίες για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων και στήριξη της εγχώριας παραγωγής με αναπτυξιακά μέτρα για την παραγωγή προστιθέμενων αξιών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ΟΥΤΕ ΕΝΑ μέτρο στην κατεύθυνση αυτή.


Η Π.Ε.Φ. αντιλαμβάνεται το δυσμενές περιβάλλον της οικονομίας και αναγνωρίζει τόσο τις καλές προθέσεις, όσο και την προσπάθεια που καταβάλλεται για εξορθολογισμό και διαφάνεια από την πλευρά της πολιτείας και των υπηρεσιών, ερωτά όμως την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

  • Πως θα επιβιώσουν ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες όταν συσσωρευμένα επί μια πενταετία χρέη των νοσοκομείων αποπληρώνονται με ομόλογα που σήμερα αποτιμώνται στο 50% της αξίας τους και επιπλέον συσσωρεύονται νέα;
  • Πως μπορεί να υπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα με τιμές φαρμάκων που ορίζονται κάτω από το κόστος παραγωγής και σε πολλές περιπτώσεις είναι συγκρίσιμες πλέον και με αυτές χωρών όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία;
  • Πόσες αποσύρσεις και υποκαταστάσεις φαρμάκων μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας πριν εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα, ελλείψεων (λόγω παράλληλων εξαγωγών), υποβάθμισης της ποιότητας φαρμάκων (λόγω εισαγωγής πλαστών) και εκ νέου αύξησης της δαπάνης (λόγω υποκατάστασης);

Επισημαίνεται, ακόμη μία φορά, ότι ενώ το φάρμακο αναλογεί μόλις στο 20% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης, συνεχίζει να «εισπράττει» το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης της δαπάνης για λογαριασμό όλου του κλάδου υγείας. Μέχρι σήμερα η μόνη προσπάθεια εξοικονόμησης στον κλάδο του φαρμάκου επικεντρώνεται στη ρύθμιση των τιμών κάτω από τα όρια αντοχής της εγχώριας παραγωγής. Η μηχανοργάνωση του συστήματος, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο έλεγχος του δικτύου διανομής, για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης του φαρμάκου που είναι το πραγματικό πρόβλημα, αν και αποτελούν εξαγγελίες στην σωστή κατεύθυνση, απέχουν δραματικά από την ουσιαστική εφαρμογή τους.


Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ., κ. Θ. Κωλέτης, τονίζει: «Για εμάς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή την κρίσιμη ώρα, η ύπαρξη ή όχι ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η πλήρης ή όχι εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα φάρμακα αποτελεί πολιτική απόφαση. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα το ρόλο της παράπλευρης απώλειας. Είμαστε υποχρεωμένοι και στο όνομα των 8.500 χιλιάδων ελληνικών οικογενειών των εργαζομένων μας, να αγωνιστούμε στο πλαίσιο των θεσμών, με τα επιχειρήματα μας και την επίκληση των αδιάψευστων στοιχείων για την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, το μόνο σήμερα θύλακα παραγωγής προστιθέμενων αξιών στο σύστημα υγείας και στην εθνική οικονομία»”.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Daiichi Sankyo: Επενδύει στην Ελλάδα με καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών