Χθες, Τρίτη 18 Νοεμβρίου, στο θέατρο Badminton συγκεντρώθηκαν 3.000 εργαζόμενοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων, καθώς και της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας, μετά το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).
Το σαφές μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι το ελληνικό φάρμακο μπορεί να αποτελέσει λύση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη και ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου και να ενισχύσει το ελληνικό φάρμακο.
Θεόδωρος Τρύφων
Μεταξύ των σημαντικότατων ομιλητών ξεχώρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, επαναλαμβάνοντας ότι «το ελληνικό φάρμακο είναι η λύση». Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η τελευταία βιομηχανική νησίδα στον κατεστραμμένο βιομηχανικό ιστό της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Τρύφων και τόνισε πως ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι χαμηλός και μη βιώσιμος, ειδικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Με απλά μαθηματικά τα 2 δισ. δεν φθάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο λόγος δε που κρατήθηκαν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες είναι, κατά τον πρόεδρο της Π.Ε.Φ., η εξωστρέφεια τους. Ωστόσο, «δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια κατάσταση στην οποία συνεχίζουμε να εισάγουμε φάρμακα τα οποία μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι», είπε. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «το παράλογο σύστημα τιμολόγησης πρέπει να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση»,
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν αντέχει τα χαράτσια. Θέλουμε αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού (1% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 2,1 δισ. ευρώ συν τη δαπάνη των εμβολίων συν τη δαπάνη που προκύπτει από το 1€ ανά συνταγή).
Το βάρος θα πρέπει να πέσει στα διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο συνταγογράφησης, θα πρέπει να τροποποιηθεί το μέτρο της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο των προμηθειών για τα νοσοκομεία θα πρέπει να προβλέπει 3 προμηθευτές.
Βασίλειος Κάτσος
Ο Βασίλειος Κάτσος, αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ. έκανε λόγο για 5ετές πλάνο για την «Ελλάδα του 2020», που στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού φαρμάκου. «Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην έρευνα, ήδη επενδύονται 40 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η διεύρυνση της καινοτομίας που θα επιτρέψει στο ελληνικό φάρμακο να λάβει διεθνώς υψηλά μερίδια», σημείωσε. Όπως τόνισε το ελληνικό φάρμακο είναι το 2ομεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας και στόχος είναι έως το 2020 να είναι 1ο. Οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το αρνητικό πρόσημο των ελληνικών εταιρειών, να φέρουν άμεσες και έμμεσες επενδύσεις και 2000 νέες θέσεις εργασίας.
Δημήτρης Δέμος
Κατηγορηματικός αλλά και ξεκάθαρος προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, υπήρξε ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ. Δημήτρης Δέμος σχετικά με τους διαγωνισμούς των προμηθειών για τα νοσοκομεία. «2.500 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλεία τους εάν οι επόμενοι 3 διαγωνισμοί που πρόκειται να διεξαχθούν, γίνουν με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.»
Συγκεκριμένα, κατήγγειλε διαγωνισμό, με τον οποίο επελέγη ο τελευταίος μειοδότης, ο οποίο ς6 μήνες προτού λήξει η σύμβαση δεν παρέδωσε τα σκευάσματα που όφειλε στα νοσοκομεία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, αλλά και ζημιώνοντας το δημόσιο. Το παράδοξο δε είναι ότι καμία ποινή δεν επιβλήθηκε στο συγκεκριμένο μειοδότη, αλλά του επιτράπηκε να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό και του ανατέθηκε η προμήθεια φαρμάκου στα νοσοκομεία της χώρας. Ο κ. Δέμος απευθυνόμενος στον υπουργό τόνισε ότι: «Δεν είμαστε εδώ ούτε για να κάνουμε κλεφτοπόλεμο ούτε να σκίσουμε τα μνημόνια, αλλά πρέπει να υπερασπισθούμε τους εργαζόμενούς μας, την υγεία των ασθενών και την ελληνική οικονομία. Το δίπολο εργοδότης εργαζόμενοι, πλέον ξεπεράστηκε».
Μάκης Βορίδης
Η απάντηση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη σε όλα αυτά ήταν ωστόσο ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 2 δισ. το 2015, καθώς τα διαρθρωτικά μέτρα απέδωσαν και η υπέρβαση της δαπάνης έπεσε κάτω από το μισό. Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, για να ανοίξει η συζήτηση για την επάρκεια ή όχι του ποσού θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις και να αποδειχθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικές.
Επίσης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clawback, εφόσον όμως λειτουργήσουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα.
Για τους διαγωνισμούς των νοσοκομείων, σημείωσε ότι έχει λάβει νομικές και κανονιστικές παρατηρήσεις από την ΠΕΦ, τις οποίες θα εξετάσει προσεκτικά.
Παράλληλα ανέφερε ότι το κράτος θέλει απέναντί του μια σοβαρή και ζωηρή φαρμακοβιομηχανία: «Πιστεύουμε πολύ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα, όμως οφείλουμε κάθε φορά να σταθμίζουμε το συμφέρον του φορολογούμενου, του ασφαλισμένου και του ασθενούς».
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ., κ. Τρύφων, τιμώντας τους πατριάρχες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας –όπως τους χαρακτήρισε– Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, δημιουργούς της ΒΙΑΝΕΞ, τον κ. Δημήτρη Πενταφράγκα δημιουργό της ΕΛΠΕΝ και τον κ. Σταύρο Δέμο δημιουργό της DEMO. «Εάν δεν ήταν αυτοί, δεν θα είμασταν όλοι εμείς εδώ τώρα», υπογράμμισε.
Οι επικεφαλής της Π.Ε.Φ. θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον κ. Σαμαρά κατά την οποία θα συζητηθούν 4 σημεία που χρειάζονται διευθέτηση με συγκεκριμένες εγκυκλίους και νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι κοστολογημένες προτάσεις της Π.Ε.Φ. θα έχουν δυνατότητα υλοποίησης εντός 6μηνου.