Τη στήριξη του υπουργείου Υγείας προς τα ελληνικά γενόσηµα φάρµακα ζητά η Πανελλήνια Ένωση Φαρµακοβιοµηχανίας (Π.Ε.Φ.). Όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες φαρµακοβιοµήχανοι, πρόκειται για ένα «δυνατό χαρτί» για την οικονοµία της χώρας ενώ σηµαντική µπορεί να είναι η συµβολή του κλάδου και στην περιστολή της φαρµακευτικής δαπάνης.
«Το υπουργείο δεν πρέπει να πει απλώς ναι στα γενόσηµα», τονίζει ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. Θεόδωρος Κωλέττης και συνεχίζει: «Πρέπει να πει ναι στα επώνυµα ελληνικά γενόσηµα! Γιατί µόνο έτσι αντιµετωπίζει ρεαλιστικά το πρόβληµα της υποκατάστασης (µε νεότερα, ακριβότερα, εισαγόµενα φάρµακα) που θα το βρει µπροστά του, αν ευνοηθούν τα γενόσηµα µη εµπορικής ονοµασίας. Σε αυτή την περίπτωση θα καλείται επίσης να αντιµετωπίζει συνεχώς θέµατα µε πλαστά φάρµακα και ζητήµατα ασφάλειας και ποιότητας των θεραπειών, αφού οι µεγαλοεισαγωγείς θα κατακλύσουν την αγορά µε φθηνά και αµφίβολης ποιότητας γενόσηµα από τρίτες χώρες. Και τέλος, θα καταστρέψει την ελληνική φαρµακοβιοµηχανία, η οποία δεν θα µπορεί να είναι ανταγωνιστική σε αυτές τις τιµές».
Ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ. ∆ηµήτρης ∆έµος τονίζει ότι απουσιάζει ένα κοινό και σταθερό πλαίσιο πληρωµών από τα νοσοκοµεία. «Αν και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε υποσχεθεί πληρωµή των νέων προµηθειών των νοσοκοµείων εντός 60 ηµερών, σήµερα παραµένουµε απλήρωτοι για τουλάχιστον το µισό 2010, παρά τις δεσµεύσεις προς το ∆ΝΤ», λέει ο κ. ∆έµος. Οι ελληνικές φαρµακευτικές εταιρείες γενοσήµων προχώρησαν σε µειώσεις τιµών στα νοσοκοµεία «αλλά δυστυχώς κάθε νοσοκοµείο εφαρµόζει το δικό του µοντέλο όσον αφορά το ποια περίοδο πληρώνει και τι αφήνει απλήρωτο».
Τα φαρμακα για δεύτερη χρονιά βρίσκονται στην πρώτη θέση των εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Εξαγωγέων. Στο πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε την Π.Ε.Φ., δεν είναι δυνατόν να πρωταγωνιστεί στον διεθνή επιχειρηµατικό στίβο, να επενδύει σε νέες παραγωγικές µονάδες, να δηµιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να κινδυνεύει από τη µη συµµόρφωση του κράτους στις νοµοθετηµένες υποχρεώσεις του. «Θα πρέπει η δέσµευση του κράτους περί µη αναδιάρθρωσης του χρέους να ισχύει και για τους πιστωτές του εσωτερικού που προσφέρουν στην ελληνική οικονοµία». «Συζητείται τώρα περαιτέρω ισοπεδωτική µείωση στις τιµές των γενοσήµων χωρίς να λαµβάνονται υπόψη κρίσιµες παράµετροι παλαιότητας και τιµής», σηµείωσε ο Νικόλαος Ρασσιάς, αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ.